İbuprofenden hareketle tiyoeter grubu içeren 1,2,4-triazol türevlerinin sentezi ve antikanser etkilerinin incelenmesi - Bülbül, Bahadır (My University, 2019)
Amaç: Tezimizin amacı İbuprofenden hareketle sentezlenecek 1,2,4-triazol türevi tiyoeter moleküllerinin yapılarının spektral yöntemlerle doğrulanması ve olası antikanser etkilerinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: İlk olarak mPGES-1 enzimine karşı literatür taraması gerçekleştirilmiş ve yüksek bağlanma neticeli ana iskeletler belirlenerek hedef moleküller planlanmıştır. Kimyasal çalışmaya Fischer esterleşme reaksiyonu ile İbuprofenin etil esteri elde edilerek başlanmıştır. Bu molekül hidrazin monohidrat ile reaksiyona sokularak hidrazitine geçilmiştir. Takip eden bir dizi nükleofilik sübstitüsyon reaksiyonu sonucunda tiyoeter serisine ve oksim serisine ulaşılmıştır. Bulgular: Moleküllerin yapısı elementel analiz, IR, 1H-NMR, HMBC ve HR-EI yöntemleri ile doğrulanmıştır. Ayrıca uygun görülen bir molekül için XRD analizi de yapılmıştır. Sonuçlar: Yürütülen biyolojik aktivite çalışmalarında 5 adet molekülde belirgin antikanser aktivite görülmüştür ancak selektiviteleri düşüktür.

Aim: The aim of our thesis is to verify the structures of 1,2,4-triazole derivative thioether molecules which are synthesized from Ibuprofen by spectral methods and to investigate their possible anticancer effects.Materials and Methods: Firstly, literature review was carried out for mPGES-1 and scaffolds with high binding properties were determined, and than targed molecules were planned. Chemical study was started by obtaining the ethyl ester of Ibuprofen by Fischer esterification reaction. This molecule was reacted with hydrazine monohydrate to reach the hydrazide. Following series of nucleophilic substitution reactions, the thioether and the oxime series were obtained.Findings: The structure of the molecules were confirmed by elemental analysis, IR, 1H-NMR, HMBC and HR-EI methods. Also an XRD analysis was performed for a suitable molecule. Results: In the biological activity studies, 5 molecules had significant anticancer activity, but their selectivity was low.
Keywords: anti-inflammatory; anticancer; antienflamatuvar; antikanser; Ibuprofen; İbuprofen; mPGES-1; triazol; triazole