Yüksek Gelirli OECD Ülkelerinde Dışa Açıklığın Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi: 1953-2004 - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Küreselleşen Dünya'da, ülkelerin iktisadi büyümesi, uluslararası ekonomik ilişkiler tarafından önemli ölçüde etkilenmektedir. Dolayısıyla, dışa açıklık, ulusların büyümesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi olmuştur. Diğer yandan, uluslararası ticaretten kazanç elde edebilmek için, dışa açıklığın en uygun zamanlaması ve düzeyini belirlemek çok önemlidir. Ülkeler arasında, dış ticaret hadleri, ülkelerin rekabet gücüne bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmada, Dünya Bankası sınıflamasına göre yüksek gelirli OECD ülkeleri için, dışa açıklığın ekonomik büyüme üzerine etkisi, 1953-2004 dönemi için, panel zaman serisi ekonometrisi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Dışa açıklığın büyüme üzerinde ilgili ülkeler ve söz konusu dönem için olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

In a globalizing world, economic growth of the countries is deeply affected by international economic relationships. Therefore, openness has become the one of the most important factor affecting economic growth of the nations. On the other hand, it is very important to determine the optimal time and level of openness for obtaining benefit from international trade. The terms of trade among the countries depend on their power of the competitiveness. In this study, It is analyzed the effect of openness on economic growth for high-income OECD countries according to the World Bank classification for the period 1953-2004 by using panel time series econometric techniques. It is observed that openness affect economic growth positively in these countries and in the given period.
Effect of Openness on Economic Growth in High income OECD Countries: 1953-2004