Salmonella bakterisi teşhisinde kullanılacak tanı cihazının geliştirilmesi - Değirmenci, Osman Çağatay (My University, 2022)
SALMONELLA BAKTERİSİ TEŞHİSİNDE KULLANILACAK TANI CİHAZININ GELİŞTİRİLMESİ Spektrofotometreler, çözelti içindeki madde miktarının bulunmasına yarayan bir çeşit fotometrelerdir. Spektrofotometre nedir sorusunu daha açık bir tabirle ele alırsak; numune haznesinde yer alan çözelti tarafından absorblanmayan ışın miktarını tespit ederek numunenin içindeki maddenin miktarı hakkında bilgi vermektedir. Temel amacı, hazırlanmış olan bir çözeltiden belirli dalga boylarında ışık geçirilerek çözeltinin geçirilen bu ışınların ne kadarını absorblayarak geçirmediğinin belirlenmesidir. Örneğin; farklı sıcaklık değerlerinde bakterilerin gelişiminin gösterilmesi için çeşitli ortamlara bırakılan bakteriler, çözeltinin içinde spektrofotometre ile ölçüldüğünde bakterilerin fazla olduğu örnekten daha az ışık geçecek, yani daha fazla absorblanma tespit edilecektir. Spektrofotometreler kimya, tıp, jeoloji, çevre mühendisliği ve ziraat gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Özellikle atık su, içme suyu ve ilaç gibi insanları direkt etkileyecek numuneleri yüksek oranda doğruluk ile analiz ederek oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilmektedir. Yapılan çalışmada Raspberry Pi 3 ve pyhton yazılım dili kullanılarak yeni bir spektrofotometre cihazı geliştirilmiştir. 470 nm optik filtre kullanılarak geliştirilen cihazda standart spektrofotometrelerin özellikleri dışında ısıtma özelliği de eklenmiştir. Bu özellikle belirli sıcaklık değerlerinde ölçüm alınması istenen numuneler test edilebilmiştir. Numune ölçümlerinde sıcaklık farkı nedeniyle yaşanacak hataların önüne geçmek adına aç-kapa mantık ısıtma yazılım modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen cihaz Raspberry Pi 3 mini bilgisayar ile gerçekleştirildiğinden kullanım için harici bir bilgisayara ihtiyaç duymamaktadır. Raspberry Pi 3’ün internet bağlantısı sayesinde analiz sonuçları bulut ortamına aktarılarak, kullanıcının cihaz başında olmadığı zamanlarda bile sonuçları görebilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda bu teknolojiden yararlanarak tüm dünya da analistlerin cihaz erişimi olmaksızın sonuçlar üzerine değerlendirmeler yapabilmeleri mümkün hale getirilmektedir.

A NALYSIS OF METHODS USED TO DETERMINE SALMONELLA BACTERIA Spectrophotometer is a type of photometer that helps us find the amount of matter in a solution. If we consider the question of what is a spectrophotometer more clearly; It gives quantitative information about the amount of substance in the solution by detecting the intensity of light that is not absorbed by the solution. Its main purpose is to pass light in certain spectra from the prepared solution and to understand how much of these transmitted rays are absorbed. E.g; When bacteria released into various media are measured by spectrophotometer in solution to show bacterial growth at varying temperatures, more absorption will be seen in the sample with more bacteria. Spectrophotometers are used in many different fields such as chemistry, medicine, geology, environmental engineering and agriculture. Samples that will directly affect people, such as waste water, drinking water, pharmaceuticals, are analyzed with high accuracy and possible hazards are avoided. In this study, a new spectrophotometer device was developed using Raspberry Pi 3 and pyhton software language. In addition to the features of standard spectrophotometers, the heating feature was added to the device, which was developed using a 470 nm optical filter. Since the developed device was developed with a Raspberry Pi 3 mini computer, it does not need an external computer for use. Thanks to the internet connection ability of Raspberry Pi 3, the analysis results are transferred to the cloud environment, allowing the user to see the results even when they are not at the device.
Development of detection devices for salmonella bacteria
Keywords: Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; RaspberryPi3; RaspberryPi3 Salmonella; Salmonella; Spectrophotometer; Spektrofotometre