Türkiye'de kooperatif okulların ekosistemi - Vargün, Berivan (My University, 2020)
Bu çalışma Türkiye'de ebeveyn işbirliğinin sahibi olduğu kooperatif okullarının yönetim ve organizasyon yapısı, finansal sürdürülebilirliği, kuruluş ve yönetimdeki işleyiş deneyimlerinin nasıl gerçekleştiği, kooperatif okullarının paydaşlar tarafından nasıl algılandığı, inovasyon ve motivasyonlarını araştırmaya odaklanmıştır. Okulların misyonu ticari çıkardan uzak durmak ve ebeveyn işbirlikçi yapıda olmaktır. Bu çalışma açıklayıcı nitel durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Bulgulara göre aynı kurumsal alanda faaliyet gösteren bu kooperatif okullarının birbirlerini gözlemledikleri, benzer yapıları ve yönetim organizasyonları ürettikleri söylenebilmektedir. Kooperatif okulların temel özelliklerinin ebeveyn işbirliği, topluluk duygusu, alternatif eğitim ve ekolojik perspektif temaları olduğu saptanmıştır. Okulların özgün örgüt kültürleri olduğu, hiyerarşik değil yatay ilişkiler kurdukları ve demokrasiye önem verdikleri, ortak karar aldıkları, okulun işlerini ebeveynlerin katılımı ile oluşturulan komisyonların yürüttüğü, şiddetsiz iletişim dilini kullanmaya çalıştıkları tespit edilmiştir. Özgün finansmanları olduğu tespit edilen okullar, sürdürülebilirliklerini ebeveynlerin maddi katkısı ve kaynak geliştirme yöntemleri ile sağladıkları tespit edilmiş olup büyüme hedefleri olduğu gözlemlenmiştir. Paydaşların kooperatif okulu tercih etme nedenleri; çocukları olması, alternatif eğitim yöntemlerin uygulan-ması ve okulun kar amacı gütmüyor olması olarak saptanmıştır. Okullarda, eğitimcilerin özerk olması isteğine rastlanmıştır. Zorluklar; akademik kaygı, kuruluş zorlukları, örnek rol model bir kooperatif okulun olmaması olarak tespit edilmiş olup deneyimlerden yola çıkılarak üretilen çözüm önerileri saptanmıştır.

This study focuses on research of innovation and motivation in Turkey how management and organizational structure, financial sustainability, the realization of the establishment and management administrative experience of the cooperative schools, which is owned by the parent cooperative, and how it is perceived by stakeholders cooperative school in Turkey. This study is designed as a descriptive qualitative case study. Results are as follows; it can be said that these cooperative schools operating in the same institutional area observe each other and produce similar structures and management organizations. It has been determined that the main characteristics of cooperative schools are parental cooperation, sense of community, alternative education and ecological perspective. It has been also determined that schools have distinctive organizational cultures, establish horizontal relationships rather than hierarchical ones and attach importance to democracy, make joint decisions, work in the school by commissions formed with the participation of parents, and try to use nonviolent communication language. It is determined that schools, which have unique financing, are maintaining their sustainability with the parents' financial contribution and resource development methods, and it is observed that they have growth targets. The reasons of stakeholders to choose cooperative school are as follows; having children, the application of alternative education methods and the being non-profit-making. In schools, there is a desire for educators to be autonomous. Difficulties as follows; academic anxiety, difficulties about establishment, and the absence of an exemplary role model cooperative school have been identified, and solutions have been found based on experience.
Keywords: Alternatif eğitim; Alternative education; Business; Cooperation; Cooperative societies; Education cooperative; Eğitim kooperatifi; İş birliği Cooperative schools; İşletme; Kooperatif okullar; Kooperatifler; Okullar; Schools; Turkey; Türkiye