Bazı kumarin türevlerinin elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi - Genç, Vedat (My University, 2003)
Bu çalışmada kumarin türevlerinden olan 6,7-Dihidroksi-2 (H) -1 benzopiran-2-on, 5,7-Dihidroksi-4-fenil kumarin ve 7,8 -Dihidroksi-2 (H) -1 benzopiran-2-on bileşiklerinin dönüşümlü voltametri tekniği ile elektrokimyasal indirgenme mekanizmaları incelenmiştir. Dönüşümlü voltametri tekniğinde üç elektrodlu bir çalışma hücresi kullanılmıştır. Bu çalışmada referans elektrod olarak, doymuş kalomel elektrod, yardımcı elektrod olarak, platin elektrod ve çalışma elektrodu olarak da asılı civa damla elektrodu kullanılmıştır. Çalışmalarda kullanılan civa, elektrokimyasal yöntemle saflaştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar hacimce %10'luk metanol-su ortamında ve ortamın 0.1 M LiCl ve Britton-Rabinson [33] tamponlu ortamında gerçekleştirilmiştir. Tüm deneysel çalışmalar oda sıcaklığında gerçekleştirilmiştir. Her bir bileşik için üç farklı konsantrasyon değerlerinde ve her bir konsantrasyon değeri için de beş farklı tarama hızında( 40mV/ s, 80mV/ s, 150mV/ s, 300mV/ s, 400mV/ s) , katodik ve anodik voltamogramlar alınmıştır. Potansiyel tarama işlemleri 0 ile -1.950 V arasında yapılmış ve -1.500 V ile -1.950 V arasında katodik bölgede piklere rastlanmıştır. Alınan voltamogramların üzerinden doymuş kalomel elektroda karşı pik potansiyelleri ve bu pik potansiyellerine karşılık gelen pik akımları saptanmıştır. Çalışma çözeltisinin içinde çözünmüş halde bulunan oksijen gazını ortamdan uzaklaştırmak için, her voltamogram alınmadan önce çözeltiden 10 dakika argon gazı geçirilmiştir. Yapılan çalışmada çalışılan tüm kumarin türevlerinin pH £ 7-8 bölgesinde ve düşük tarama hızlarında iki adet pik verirken pH ý 8 bölgesinde ve yüksek tarama hızlarında tek pik verdikleri görülmüştür. In this study, the electrochemical reduction of some coumarin derivatives, 6,7- Dihyroxy-2-(H)-1 benzopyrin- 2-on, 7,8- Dihyroxy-2-(H)-1 benzopyrin- 2-on, 5,7- Dihyroxy-4-phenil-2-(H)-1 benzopyrin- 2-on, were investigated by using cyclic voltammetry . The cycling voltametric experiment were recorded using a DT 2101 Model Potentiostat and PP RI Model Generator in conjuction with a 3-electrode cell system having a saturated calomel elektrode (SCE) as the referans and platium as the counter elektrode. In the cyclic voltametric experiments, the hanging mercury drop elektrode used as the working elektrode. The mercury was purified electrochemically. The experiments were caried out in a % 10 by volume methyl alcohol-water solvent mixture. Britton-Robinson solutions were used for buffering the working solutions. All measurements were performed at room temperature. The cathodic and anodic voltammograms were recorded for each compound in three different concentration at five different scan rates ( 40 mV/ s, 80 mV/ s, 150 mV/ s, 300 mV/ s, 400 mV/ s). It was recorded the peak potential versus saturated calomel elektrode of voltammograms and the currents of these peak potential. To remove dissolved oxygen ,the working solution was purged for 10 minutes with argon prior to recording the cyclic voltammogram. The solution was then scanned between -1.000 V and -1.950V first a cathodic direction and then in a reversed (anodic) direction. Under conditions used for compounds, only reduction peaks were obtained during cathodic stripping, however, no oxidation peaks were obtained during anodic stripping. Haziran 2003 VED
Keywords: Elektrokimya; Fiziksel kimya; Kimya