Romandan dijital platform dizisine uyarlamalar : Damızlık Kızın Öyküsü örneği - Büdüş, Meryem Tuba (My University, 2025)
Romandan dijital platform dizisine uyarlamalar : Damızlık Kızın Öyküsü örneği Damızlık Kızın Öyküsü, 1985 yılında Kanadalı yazar Margaret Atwood tarafından kaleme alınan feminist-distopik bir romandır. Feminist ve çevre aktivisti olan Atwood tarafından kaleme alınan ve yazarın kendi deyimiyle bir üstopya olan eser, oldukça ilgi görmüş, ödüller almış ve geniş bir yankı bulmuştur. 1990 yılında hakları satın alınarak sinemaya uyarlanan Damızlık Kızın Öyküsü, 2017 yılında dijital yayın yapan (SVOD) Hulu tarafından Bruce Miller’in yaratıcı yapımcılığıyla diziye uyarlanmıştır. Dizinin başta ABD olmak üzere tüm dünyada yakaladığı etkileşimin sebepleri merak edilmiş ve bu nedenle hem roman hem de dizi, farklı açılardan bilimsel çalışmalara konu olmuştur. Romanın diziye uyarlanması hakkında birçok yüksek lisans, akademik makale yazılmıştır. Fakat ülkemizde Damızlık Kızın Öyküsü’nü roman üzerinden veya sadece dizi üzerinden ele alan birkaç akademik makale ve tez üretilmiş olsa da romanın diziye uyarlanması ile ilgili bir çalışma yapılmadığı görülmektedir. Neredeyse romanın tüm içeriğini birinci sezonunda aktarması nedeniyle tez, dizinin birinci sezonuna odaklanmakta olup, dizinin en son yayınlanmış olan altıncı sezonu da dâhil olmak üzere diğer sezonlarının hiçbiri birkaç kilit nokta dışında tezin kapsamına alınmamıştır. Tez, romanın yazıldığı süreçteki sosyo-politik ve kültürel atmosferle dizinin çekildiği dönemi kıyaslayarak dönemsel değişim ve süreklilik örüntülerini karşılaştırmıştır. Ayrıca, her iki dönem arasında var olan otuz yılı aşkın zaman aralığının bazı söylem ve yapısal unsurlarda süreklilik ürettiği saptanmış; buna karşılık uyarlamanın zaman kurgusu, anlatı odağı ile anlatıcı konumu, dil ve atmosfer gibi boyutlarda yaptığı müdahalelerle anlatıyı güncel estetik ve tematik tercihler doğrultusunda yeniden inşa ettiği ortaya konmuştur. Son olarak, dizinin kapsayıcılık bakımından hikâyeyi genişlettiği ve kadın temsillerini kesişimsel bir çerçevede görünür kıldığı değerlendirilmiştir.

Adaptations of novels to digital platform series : The Case of the Handmaıd’s tale The Handmaid’s Tale is a feminist–dystopian novel written by Canadian author Margaret Atwood in 1985. Authored by Atwood—herself a feminist and environmental activist—the work is what the author terms an “ustopia,” and it garnered substantial attention, awards, and wide public resonance. The novel was optioned and adapted into a feature film in 1990, and in 2017 it was reimagined as a television series by the subscription video-on-demand (SVOD) platform Hulu under showrunner Bruce Miller. The series’ strong reception in the United States and globally has prompted extensive scholarly inquiry; consequently, both the novel and the series have been examined from multiple perspectives in academic studies. However, while several master’s theses, doctoral dissertations, and journal articles exist in Turkey that address either the novel or the series in isolation, there appears to be no dedicated study on the adaptation of the novel into the series. Because season one transposes nearly the entire content of the novel, this thesis focuses on the show’s first season; apart from a few key points, subsequent seasons—up to the most recently released season—fall outside the scope. By juxtaposing the socio-political and cultural contexts of the novel’s composition with those of the series’ production, the study maps patterns of historical change and continuity. It finds that the more than thirty-year interval has generated continuity in certain discursive and structural elements; conversely, the adaptation reconstructs the narrative in line with contemporary aesthetic and thematic preferences through interventions in narrative temporality, narrative focalization and narrator position, language, and atmosphere. Finally, the thesis argues that the series broadens the story in terms of inclusivity and foregrounds women’s representations within an intersectional framework.
Adaptations of novels to digital platform series : The Case of the Handmaıd’s tale
Keywords: adaptation; Atwood, Margaret, 1939-, (Margaret Eleanor Atwood). Damızlık Kızın Öyküsü; Damızlık Kızın Öyküsü; digital platform; dijital platform The Handmaid’s Tale; English fiction; feminism; feminizm; İngiliz romanı; intermediacy; medyalararasılık; Motion pictures and literature; Sinema ve edebiyat; uyarlama