Türkiye’nin farklı iki coğrafi bölgesinde yaşayan ve antrenman yapan uzun mesafe atletlerinin fiziki ve fizyolojk özelliklerinin karşılaştırılması - Seyhan, Sinan (My University, 2008)
TÜRKİYE’NİN FARKLI İKİ COĞRAFİ BÖLGESİNDE YAŞAYAN VE ANTRENMAN YAPAN UZUN MESAFE ATLETLERİNİN FİZİKİ VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRLMASI Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de farklı iki coğrafi bölgede yaşayan ve antrenman yapan uzun mesafe koşucularının fiziksel ve fizyolojik yapılarını belirlemek, bu yapılar arasındaki bölgesel farklılıkları tesbit etmektir. Bu çalışmaya Erzurum- Ağrı bölgesinden ortalama yaşları 21.42±4.36, ortalama ağırlıkları 60.79kg±5.14, ortalama boyları 173.25cm±6.15 olan 12, İstanbul bölgesinden ise ortalama yaşları 19.82±2.68, ortalama ağırlıkları 62.08kg±37.83, ortalama boyları 172.45cm±4.72 olan 11, toplam 23 uzun mesafe sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan grubun fiziki özelliklerinden kemik genişlikleri, uzunlukları, deri altı yağ kalınlıkları ve kas çevre ölçümleri yapılmış, vücut kompozisyonu değerlendirmesinde Yuhazs metodu, somatotip hesaplanmasında ise Heat-Carter protokulu kullanılmıştır. Fizyolojik özelliklerde maksimal oksijen tüketimi, vital kapasite, bazı kan değerleri (hemogram, eritrosit ve hematokrit), kalp atım sayısı alınmıştır. Araştırma sonucuna göre Ağrı-Erzurum sporcularının egzersiz öncesi ve sonrası hemoglobin, egzersiz sonrası eritrosit ve hematokrit değerleri, İstanbul bölgesi sporcularına göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.01). Aynı zamanda grup içi egzersiz öncesi ve sonrası eritrosit, hemoglobin ve hematokrit değerleri arasında farklılıklar gözlenmiştir. Maksimal oksijen kapasitesi (p<0.05) ortalama değerlerinde iki grup arasında anlamlı bir farklılık olduğu Ağrı bölgesi sporcularının maxVO2’lerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. MaxVO2 ile egzersiz öncesi ve sonrası Hemoglobin, egzersiz sonrası Eritrosit ve Hematokrit arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (p<0.05). Kandaki Değişimler, Uzun Mesafe, Yüksek İrtifa

DETERMINE THE PHYSICAL AND PHYSIOLOGICAL STRUCTURE OF LONGDISTANCE RUNNERS WHO LIVE AND TRAIN IN TWO DIFFERENT GEOGRAPHICAL REGIONS IN TURKEY The purpose of this study is to determine the physical and physiological structure of longdistance runners who live and train in two different geographical regions in Turkey and establish the regional differences between these structures. In total, 23 long –distance runners, 12 of whom are at an average age of 21.42±4.36, with an average weight of 60.79kg±5.14, and height of 173.25cm±6.15 from Erzurum- Ağrı region; 11 of whom are at an average age of 19.82±2.68, with an average weight of 62.08kg±37.83, height of 172.45cm±4.72 from Istanbul region, voluntarily attended this study. The physical characteristics of the group attending the study, namely the width and length of their bones, their subcutaneous fat thickness and muscle circumference have been measured, Yuhazs method has been used in the evaluation of the body composition and Heat-Carter protocol has been used in the calculation of somatotype. In physiological characteristics, maximal oxygen consumption, vital capacity, several blood levels (hemogram, erythrocyte and hematocrit), number of pulses have been obtained. As a result of the research, it has been seen that, hemoglobin values before and after exercise, end erythrocyte and haematocrit values after exercise of Ağrı- Erzurum sportspersons are relatively higher than those of İstanbul sportspersons (p<0.01). Meanwhile there also differences in erythrocyte, hemoglobin and haematocrit values having been found before and after in-group exercises. Significant differences having been found among the two groups with respect to average maximal oxygen capacity (p<0.05) values, as well as that Ağrı region sportspersons have performed higher maxVO2. A significant relationship has been noticed among maxVO2 and hemoglobin values before and after exercise, erythrocyte and haematocrit values after exercise (p<0.05). Key Words: Changes in Blood, High Altitude, Long Distance
Keywords: Antrenman; Beden Eğitimi ve Spor; Fizyoloji_Spor; Fizyoloji, Sporcular