Ürdün’de yürütülen kıraat ve mushaf basımı çalışmaları - Özdemir, Beytullah (My University, 2019)
İslam ülkelerinde yürütülen eğitim öğretim çalışmalarını ve ilmî faaliyetleri yakinen tanımak ülkemizde yürütülen faaliyetlerin daha iyi bir noktaya taşınması adına önem arz etmektedir. İslam dünyası içinde yakın dönemde isminden söz ettiren ülkelerden biri Ürdün’dür. Zira Ürdün Arapça öğretiminde olduğu gibi İslami İlimler alanındaki çalışmalarla da kendini hissettirmekte ve adından sıklıkla söz ettirmektedir. Gelinen bu noktada Ürdün’de yürütülen Kur’ân, hafızlık ve kıraat eğitimi çalışmalarını muhteva, kapsam ve yöntem açısından derinlikli bir incelemeye tabi tutacak, bu faaliyetlerin yürütülmesine öncülük eden kurum ve şahısları tanıtacak bir çalışmanın yapılması ihtiyacı hâsıl olmuştur. Böyle bir çalışma sadece Ürdün’deki Kur’ân, hafızlık ve kıraat çalışmaları hakkında bilgi vermeyecek, aynı zamanda ilgili alanlarda ülkemizde yürütülen çalışmaların daha nitelikli bir yapıya kavuşturulmasına katkı sunacak çıkarımlara gitme imkânı da sunacaktır. İşte bu çalışma böyle bir amacı hedeflemektedir. Ürdün’deki Kur’ân, hafızlık ve kıraat çalışmalarını bütün yönleriyle ele alan böyle bir çalışmanın sahih sonuçlar verebilmesi adına çalışma süresince yaklaşık altı aylık bir süre Ürdün’de incelemelerde bulunulmuş ve Ürdün merkezli Kur’ân ve kıraat faaliyetlerine öncülük eden kurum ve şahıslar doğrudan incelenmiştir. Ürdün’de Kur’ân ve kıraat alanında kaleme alınan eserlerin tespitine çalışılmış, bu kapsamda öne çıkan eserlerden bazıları muhteva ve yöntem olarak tanıtılmıştır.

It is necessary to follow the educational and scientific activities carried out in different Islamic countries closely in order to move the activities carried out in our country to a better point. In this manner, one of the newly rising countries in the Islamic world recently is Jordan. As it is becoming an important centre in Arabic teaching, Jordan makes itself felt through the studies in the field of Islamic Sciences too. At this point, the need for a study to introduce the institutions and individuals who lead the conduct of these activities will be subjected to a thorough examination of the Qur'an, memorizing the Qur’an and Qira’a studies conducted in Jordan in terms of content, scope and method. Such a study will not only provide information about the studies of the Qur'an, memorizing the Qur’an and Qira’a in Jordan, but will also provide the opportunity to draw conclusions that will contribute to a more qualified structure of the studies carried out in our country in related fields. This study aims at such a purpose. For this study, which deals with all aspects of the Qur'an, memorizing the Qur’an and Qira’a studies in Jordan, to give authentic results, studies were conducted in Jordan for a period of six months and the institutions and individuals leading the Quran and Qira’a activities based on Jordan were directly examined. In this study an attempt is made to identify the works of Qur’an and Qira’a studies in Jordan, the prominent ones among them are introduced with content and their method.
Keywords: Hafızlık; Jordan; Kıraat; Mushaf; Qira’a; Qur’ân memorizer; Ürdün