The impacts of underemployment and careerism on organizational trust and creativity : The moderating roles of agreeableness, openness to experience, and organizational collectivism - Bouzidani, Ibrahim (My University, 2022)
Bu çalışma, eksik istihdam ve kariyerizm kavramları ile sonuçlarını açıklığa kavuşturmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, eksik istihdam ve kariyerizm bağımsız değişkenleri ile örgüte güven ve yaratıcılık bağımlı değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca, uyumluk, deneyime açıklık ve örgütsel toplulukçuluğun bu ilişkiler üzerindeki düzenleyici rolleri araştırılmıştır. Araştırma, İstanbul’da kolay ulaşılan örneklem yolu ile erişilen 156 özel sektör çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar anketlere yüz yüze ve internet aracılığıyla cevap vermişlerdir. Çalışmada kullanılan ölçekler detaylı bir literatür taraması ile belirlenmiş ve anlaşılabilirliklerini sınamak amacıyla bir grup katılımcıya uygulanmıştır. Ölçüm araçları altılı bir değerlendirme ölçeği üzerinde cevaplandırılmıştır. Çalışma hipotezlerinin sınanması için basit ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Bu analizlerde eksik istihdam (beceri kullanımı ve öğrenme fırsatları faktörleri), kariyerizm (tutumsal kariyerizm ve davranışsal kariyerizm faktörleri), örgüte güven (yöneticilere güven ve kuruma güven faktörleri), yaratıcılık (yaratıcılık eylemi ve yaratıcılık yönelimi faktörleri), uyumluk, deneyime açıklık ve örgütsel toplulukçuluk değişkenleri yer almıştır. Araştırma sonuçları, eksik istihdam ve kariyerizm değişkenlerinin tüm boyutlarının birbirleriyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, eksik istihdam ve yaratıcılık değişkenleri boyutlarının tümünün ilişkili olduğu görülmüştür. Öte yandan, eksik istihdam ile örgüte güven boyutları ve kariyerizm ile yaratıcılık boyutları arasında da anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Düzenleyici değişkenlerden ise sadece uyumluluğun davranışsal kariyerizm ve yöneticilere güven ilişkisi üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda geleceğe dönük kuramsal ve uygulamaya dönük öneriler ifade edilmiştir.

The present study has been conducted to clarify the constructs of underemployment and careerism and their consequences. The purpose was to uncover the relationships between the independent variables of underemployment and careerism; and the dependent variables of organizational trust and creativity. Besides, it was intended to explore the moderating effects of personality traits (agreeableness and openness to experience) and organizational collectivism on these relationships. The study was conducted in the province of Istanbul/ Turkey, among a convenient sample of 156 private sector participants. The participants responded to the study questionnaires in a face-to-face and online fashion. The scales used in the study were chosen after a thorough investigation of the related literature and were experimented with a group of employees to see whether the items were understood clearly. All of the variables were measured by scales with six-point intervals. To test the hypotheses of the present study, simple regression and multiple regression analyses were utilized. Underemployment (skill utilization and learning opportunities), careerism (attitudinal careerism and behavioral careerism), organizational trust (trust in supervisors and trust in the organization), and creativity (creativity implementation and creativity orientation) factors were involved in the analyses besides the variables of agreeableness, openness to experience, and organizational collectivism. The results of the study have revealed that all underemployment and careerism dimensions were interrelated. Also, all the underemployment dimensions were found to be significantly related to all the creativity dimensions. Besides, significant relationships were obtained between underemployment and organizational trust, on the one hand, and careerism and creativity, on the other hand. The only significant moderating role was achieved for agreeableness on the relationship between behavioral careerism and trust in supervisors. Suggestions for future research and practical applications have been stated in line with the research findings
Eksik istihdam ve kariyerizmin örgüte güven ve yaratıcılık üzerindeki etkileri : Uyumluluk, deneyime açıklık ve örgütsel toplulukçuluğun düzenleyici rolleri
Keywords: agreeableness; careerism; creativity; deneyime açıklık; eksik istihdam; Human capital; İnsan kaynakları; İnsangücü planlaması; kariyerizm; Manpower planning; openness to experience; Organizational behavior; organizational collectivism; organizational trust; örgüte güven; Örgütsel davranış; örgütsel toplulukçuluk underemployment; Personel yönetimi; Personnel management; uyumluluk; yaratıcılık