İşe alım sürecinde iç kaynaklardan yararlanma politikası ve örgüte bağlılık ilişkisinin incelenmesine yönelik bir araştırma - Erarslan, Duygu (My University, 2011)
İŞE ALIM SÜRECİNDE İÇ KAYNAKLARDAN YARARLANMA POLİTİKASI VE ÖRGÜTE BAĞLILIK İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA İşe alım sürecinde iç kaynaklardan yararlanma politikasına sahip işletmeler çalışanlarının beklentilerini karşılamak için çeşitli kariyer planları yapmaktadır ve örgüte bağlılığı artırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, işe alım sürecinde iç kaynaklardan yararlanma politikası ile örgüte bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren bir işletmesinde beyaz yakalı çalışanlara ilişkin yapılan araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada işletme içi kariyer fırsatları, örgüte bağlılık ve kariyer planlaması, yetenek yönetimi ve yedekleme planlaması kavramları ile aralarındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucunda işe alım sürecinde iç kaynaklardan yararlanma politikasına sahip işletmelerde iç kaynak kullanımının uygulama alanlarının var olması ve çalışanların bunlardan haberdar olması ile örgüte bağlılık arasında olumlu yönde bir ilişki olduğu görülmektedir.

A STUDY AIMED AT EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN THE POLICY OF USING INTERNAL RESOURCES IN THE RECRUITMENT PROCESS AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT During the recruitment process, companies that have an internal resources policy in force make various career plans in order to meet their employees' expectations and to aim to increase commitment to the company. The aim of this study is to review the relationship between the presence of an internal resources policy and the commitment to the organization during the recruitment process. To conduct the research, the survey method was used for data collection on white collar employees in a fast-moving consumer goods enterprise. The research reviewed in-house training opportunities, commitment to organization and career planning, talent management and back-up policy concepts and the relations between them. The results of the research show that there is a positive relationship between the existence of the application fields of internal resources in enterprises that have an internal resources policy and the employees awareness about this and their commitment to the organization.
Keywords: İç Kaynaklardan Yararlanma; İnsan Kaynakları; Örgütsel Bağlılık