Generalize agresif periodontitisli hastalarda başlagıç periodontal tedavi ve fotodinamik terapi uygulamasının klinik ve mikrobiyolojik incelenmesi - Börekçi, Tuğçe (My University, 2010)
Generalize Agresif Periodontitisli Hastalarda Başlangıç Periodontal Tedavi ve Fotodinamik Terapi Uygulamasının Klinik ve Mikrobiyolojik İncelenmesi Generalize agresif periodontitis (G.Ag.P.), sıklıkla genç erişkinlerde görülen, yaygın ataşman ve alveol kemiği kaybı ile karakterize bir periodontal hastalıktır. Bu hastalığın başlangıç periodontal tedavisinde (B.P.T.) ilave antimikrobiyal bir yaklaşım olarak son yıllarda öne çıkan fotodinamik terapinin (F.D.T.), rolü ve etkinliği hakkında bir bilgi mevcut değildir. Bu kontrollü prospektif klinik çalışmaya sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen G.Ag.P. teşhisi konmuş toplam 24 hasta dahil edildi. Sadece B.P.T. uygulanan 12 hasta kontrol grubunu, B.P.T.’ye ilave F.D.T. uygulanan 12 hasta ise test grubunu oluşturdu. Klinik değerlendirme amacıyla plak indeks, dişeti oluğu kanama indeksi (D.O.K.İ.), sondalama derinliği (S.D.), rölatif ataşman seviyesi, rölatif dişeti kenarı seviyesi ve mobilite parametreleri çalışmanın 0. ve 63. günlerinde kaydedildi. Mikrobiyolojik değerlendirme amacıyla S.D.≥5 mm olan bölgelerden çalışmanın aynı günlerinde paperpoint ile alınan subgingival plak örnekleri, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Tannerella forsythia ve Treponema denticola periodontopatojenleri için micro-IDent testiyle araştırıldı. Kontrol ve test gruplarına uygulanan tedavi işlemleri klinik parametrelerde anlamlı iyileşmelere neden oldu (p<0.01). Test grubunun sadece tüm ağız D.O.K.İ. değişiminin kontrol grubundan istatistiksel açıdan fazla olduğu bulundu (p<0.05). Mikrobiyolojik değerlendirmede her iki grupta da incelenen tüm periodontopatojen seviyelerinde anlamlı azalmalar kaydedildi (p<0.01). Test grubundaki azalma, kontrol grubundaki azalmadan daha fazla olmakla birlikte iki grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Bu çalışmanın sınırları içerisinde, G.Ag.P. tedavisinde B.P.T. ile birlikte uygulanan F.D.T.’nin ölçülen klinik parametreler ve incelenenen periodontopatojenler açısından ilave bir katkısının olmadığı görüldü. Bununla birlikte, F.D.T.’nin D.O.K.İ. değerleri üzerindeki olumlu etkisi, bu tedavinin dişeti enflamasyonu ve kanaması üzerine etkili olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Sözcükler: Agresif periodontitis, başlangıç periodontal tedavi, fotodinamik terapi, micro-IDent, periodontopatojenler.

Clinical and Microbiological Effects of Photodynamic Therapy Adjunctive to Initial Periodontal Treatment in Patients with Generalized Aggressive Periodontitis Generalized aggressive periodontitis (G.Ag.P.) is a distinct type of periodontal disease characterized by rapid loss of attachment and alveolar bone occuring in young individuals. Photodynamic therapy (P.D.T.) was introduced in periodontology as an adjunctive approach to initial periodontal treatment (I.P.T.) in periodontitis patients. However, no data is available on the effectiveness of P.D.T. in the treatment of G.Ag.P. In this prospective controlled clinical study, 24 systemically healthy, non-smoking subjects with G.Ag.P. were enrolled. Subjects were randomly assigned to a control group (n=12) treated with I.P.T. only or to a test group (n=12) treated with I.P.T. and P.D.T. Plaque index, sulcus bleeding index (S.B.I.), pocket depth (P.D.), relative attachment level, gingival recession, mobility were recorded at baseline and on day 63. Microbiological samples were obtained fom the sites with P.D. ≥5 mm at the same time points and evaluated for Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Tannerella forsythia and Treponema denticola using micro-IDent test. Clinical and microbial parameters reduced significantly in both groups after treatment (p<0.01). Only the change of full mouth S.B.I. of the test group was significantly higher than the control group (p<0.05). Although the reduction of periodontopathogens of the test group was greater than that of the control group, there was no significant difference between the groups (p>0.05). Within the limits of this study, it can be concluded that I.P.T. combined with P.D.T. does not lead to beneficial effects on the investigated clinical and microbiological parameters in the treatment of G.Ag.P. Nevertheless, the statistically significant difference for the S.B.I. score shows that P.D.T. could have additional effect on the reduction of gingival bleeding and inflammation. Key Words: Aggressive periodontitis, initial periodontal treatment, micro-IDent, periodonthopathogens, photodynamic therapy.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Periodontal Tedavi; Periodontoloji