Lazistan Sancağı'nın sosyo-ekonomik yapısı (1877-1918) - Kalyoncuoğlu, Kamil Semih (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Osmanlı Devleti’nin son otuz yılı içerisinde Lazistan Sancağı’nın sosyo-ekonomik yapısını, bu yapıyı etkileyen iktisadi, siyasi ve askeri olayları da değerlendirerek ele almaktır.Tezin araştırma aşamasında, Trabzon Vilayet Salnameleri ve Osmanlı Arşiv belgeleri başta olmak üzere çeşitli kurumların arşiv, kütüphane ve kayıtlarından yararlanılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda ulaşılan veriler, Lazistan Sancağı’nda dolaşmış seyyahlar ve Trabzon Vilayeti’nde görev yapmış yabancı diplomatların raporlarıyla karşılaştırılarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde araştırmanın ortaya çıkardığı sonuç şu şekildedir:Lazistan Sancağı Osmanlı-Rus Harbi’nden sonra Batum gibi önemli bir ticaret merkezini kaybetmiş, bu durum sancak ekonomisini olumsuz etkilemiş ve Osmanlı Devleti’yle Lazistan Sancağı’nda yaşanan olumsuz gelişmelerle birlikte Lazistan Sancağı’nda yaşayan halk göç etmiş veya yasa dışı işlere yönelmek zorunda kalmıştır. Geçim kaynakları kısıtlı olan sancak, I. Dünya Savaşı’ndan da ciddi manada etkilenmiş, savaş göçlerin daha yoğun yaşanmasına sebep olduğu gibi zaten oldukça kısıtlı olan ekonominin daha da kötüleşmesine sebebiyet vermiştir.

The aim of this study is to evaluate the socio-economic structure of the Sanjak of Lazistan in the last thirty years of the Ottoman Empire by evaluating the economic, political and military events affecting this structure.In the research stage, archives, libraries and records of various institutions such as Trabzon Province Annuals and Ottoman Archive documents were used. As a result of these studies, the data were examined by comparing the travelers traveling in the Sanjak of Lazistan and the reports of foreign diplomats who served in the province of Trabzon. In consequence of the findings, the result of the research is as follows:After the Ottoman-Russian War, the Sanjak of Lazistan lost an important commercial center such as Batumi, which had a negative impact on the sanjak economy. Moreover, with the negative developments in the Sanjak of Lazistan and the Ottoman Empire, the people living in the Sanjak of Lazistan have been forced to migrate or turn to illegal activities. The sanjak, whose livelihood was limited, was seriously affected by World War I, as in the war caused migrations to be more intense, created a worsening of the already very limited economy.
Keywords: Lazistan sancağı; Osmanlı Devleti; Osmanlı-Rus Harbi; Ottoman Empire; Ottoman-Russian War; Sanjak of lazistan; Social and Administrative Structure; Sosyal ve İdari Yapı : Sanjak of Lazistan; Trabzon Province; Trabzon Vilayeti