Hizmet işletmelerinde hedef maliyetleme ve uygulama örneği - Nubin, Subihan (My University, 2006)
Bu çalışmanın temel amacı, hedef maliyet yöntemin hizmet sektörde uygulanabileceği ve uygulanan işletmede ne derece fayda sağlayabileceğini araştırmaktır. Günümüzün yoğun rekabet ortamında mevcut ürünlerin yaşam sürelerinin giderek kısılması yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunu giderek daha da önemli hale getirmiştir. İşletmeler, rekabetçi üstünlük sağlayabilmek için müşteri istek ve ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünler tasarlayarak düşük maliyetle, yüksek kalitede ve hızlı bir biçimde pazara sunmak zorundadırlar. Bunun için de ürünün daha planlama ve tasarım aşamasından itibaren, maliyetleri düşürmeye yönelik yönetim tekniklerine ihtiyaç duyulmuştur. Üretim sürecinin kısaltılmasının, maliyetler üzerindeki etkisini ortaya koyan maliyetleme yöntemleri arasında en fazla ilgi toplayan Hedef Maliyet Yöntemi olmuştur. Hedef Maliyet Yöntemi maliyetlerin henüz gerçekleşmeden yönetilmesini ve ürünün kalitesini koruyarak, hedeflenen karı gerçekleştirebilecek bir maliyet düzeyinde üretilmesini amaçlayan bir yöntemdir. Bu çalışmada, pazara dayalı yaklaşımların ön plana çıktığı bugünün küresel rekabet ortamında hedef maliyetlemeye duyulan gereksinim anlatılmış, hedef maliyetleme sürecinin aşamaları detaylı olarak anlatılmış ve örnekle desteklenmiştir. Yapılan uygulama sonucunda, işletmede takım çalışmasının yerleşmemiş olması vb. nedenlerle Hedef Maliyet Yöntemin tam anlamıyla uygulanma imkanı bulunamamış sadece hedeflenen maliyet olarak belirlenmiştir

The main purpose of this paper was to examine how the target costing method can be applied and what is the advantage for the companie who applying this method. Today, in a highly competitive environment, the concept of a new product development has became a more important state because the reduction of life cycles of existing products. İn order to achieve competive avantages, today’s enterprises should design and supply products with a lower cost and meet customers requirements. As a way to decrease costs, entreprises need new cost management tecniques apllied from the beginning of design processes. Among the costing systems that bring up the effect of the reduction of production cycle over the costs, the one which draws the most attention is Target Costing. Target Costing is a technique who permit the management of the costs before they ocur to achieve the target profit by maintaining the quality and intends. İn this paper, the need of target costing in a competitive world where the approaches based on market has come to the front has been explained and the process of target costing was olso detailed. Result indicated that the completly applying of target costing wasn’t possible, due to the fact that the team working hasn’t adjusted yet in this company.
Keywords: Maliyet Etkinliği; Maliyet Yönetimi; Muhasebe