Yakın gelecekte etkin lider nasıl olmalıdır - Balta, Servet (My University, 2006)
Bu çalışmada etkin bir liderde bulunması gereken temel vasıflar ele alınmıştır. Bu konuda hızla değişen ve gelişen, iletişim, bilim, teknoloji, insan hakları ve demokratik yaklaşımlardaki gelişmeler gibi yaşadığımız zamana damgasını vuran unsurlara da dikkat çekilmiştir. Çalışmanın, yakın geleceğin etkin lider nasıl olmalıdır, gelecekte toplulukların liderden beklentisi ne olacaktır, gibi sorulara çözüm olabilmesi ve literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır. Liderlik, insanlık tarihi içinde, topluluk halinde yaşama olgusu ortaya çıktığı günden bu yana varolan, toplumsal hayata her noktada etki eden ve gelecekte bu etkinliğini sürdürmeye devam edecek olan bir kavramdır. Etkin lider, grubunun kendini olumlu yönlerden başkalarından farklı hissetmesini sağlar. Geleceğin etkin lideri, grubundan aldığı fikirleri birleştirip en doğruyu yakalayabilen, elindekileri iyi değerlendirerek optimum fayda sağlayan, kritik durumlarda, riskli kararları doğrulukla verebilme kabiliyetine sahip olan kişiler olacaktır. Çalışmanın son bölümünde yer alan, alan araştırması ile yönetici adayları ile yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanlar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yönetici adaylarıdır ve araştırma verileri görüşme yöntemi yoluyla toplanmıştır. Bu araştırma ile, 2050’li yıllarda bireylerin bilgi ve eğitim seviyesinin birbirine yakın olacağı şeklinde değerlendirme yapılmış; liderin kendini gösterebilmesi, gurubu yönetebilmesi ve diğerlerinden farkını ortaya koyabilmesi için iyi bir liderlik eğitimi alması gerektiği ortaya çıkmıştır. this study, essential qualifications that an efficient leader has to own is handled. Regarding the issue, attention is also drawn to the factors that have put their seal to the time in which we are living, such as rapidly changing and growing communication, science, technology, human rights and the trends in the democratic approachs. This study is aimed to bring solutions to the questions like, “how an efficient leader in the coming future” and “ what will be the expectations of the societies from the leader in the future” and to provide additive to the literature. Efficient leader makes his group members feel themselves different than others in positive perspectives. Efficient leaders of the future will be the ones who can reach the best through gathering and processing the ideas of his group, who provides optimum use with assessing well what he has, also who has the ability to make right desicions in the (riskful) points. With the field research which is at the last part of the study, the data that is supplied through the interviews with the candidate managers have been assessed. Those who have participated in the study are the future managers who are working in various fields. Research data is gathered through interview tecnique. With this study, it is envisaged that the level of knowledge and education of the individuals in 2050’s will be almost even and from this perspective it is clear that the leader has to receive a good leadership education in order to show himself, lead the group and demonstrate his difference from the others.
Keywords: Liderlik