Sosyal Medya Kullanımının Kişiler Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi - EMRE, İLKİM ECEM; KIRAN, SELÇUK (My University, 2020)
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişme sayesinde, İnternet ve sosyal medya kullanımı önemli ölçüde artmıştır._x000D_ Akıllı telefon, tabletler sayesinde sosyal medyaya istenilen zamanda erişim fırsatını ortaya çıkarmıştır. Bu gelişmeler_x000D_ sonucunda sosyal medya bağımlılığı da bu gelişmelerin olumsuz yansıması olarak gündeme gelmeye başlamıştır. Bu_x000D_ çalışmada, farklı yaş ve meslek gruplarına sahip katılımcıların sosyal medya kullanım alışkanlıklarından yola çıkarak_x000D_ sosyal medya bağımlılığına sahip olup olmadıklarının araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmaya 758 kişi katılmıştır._x000D_ Çevrimiçi anket yoluyla katılımcılara ulaşılmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler; t-testi ve ki-kare bağımsızlık testi_x000D_ ile analiz edilmiştir. t-testi analizi sonucunda sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medya paylaşımları ile cinsiyet arasında_x000D_ anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda; sosyal medya bağımlılığının ve sosyal medya paylaşımlarının_x000D_ kişiler üzerindeki etkisinin cinsiyetlere göre farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Bununla beraber; içerik paylaşmak,_x000D_ iletişim kurmak, yeni trendleri takip etmek, yeni insanlar tanımak amaçları ile sosyal medyayı kullanmak ile cinsiyet_x000D_ arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Çalışma bulgularının sosyal medya kullanımının kişiler üzerindeki etkileri ile_x000D_ ilgili mevcut durumu aydınlatması umulmaktadır.

With the technological development in recent years, the use of the Internet and social media has increased_x000D_ significantly. Thanks to smart phones and tablets, social media has opened up the opportunity to access social media at_x000D_ any time. As a result of these developments, social media addiction has started to come to the agenda as a negative_x000D_ reflection of these developments. In this study, it is aimed to investigate whether the participants with different ages and_x000D_ professions have social media addiction based on their social media usage habits. 758 people participated in the study._x000D_ The participants were reached through an online questionnaire. Obtained data was analyzed using t-test and chi-square_x000D_ test. As a result of t-test analysis, a significant relationship was found between social media addiction, social media posts_x000D_ and gender. As a result of the study, it is found that social media addiction and the effect of social media sharing on_x000D_ individuals varies by gender. In addition, in order to share content, communicate, follow new trends and meet new people, there is a relationship between using social media and gender. It is hoped that the findings of this study will enlighten current situation regarding the effects of social media use on individuals._x000D_
Examination Of The Effects Of Social Media Use On Individuals