Kara taşımalarında taşıma işleri komisyoncusu, hakları, borçları ve sorumluluğu - Karaman, Özlem (My University, 2000)
olarak hazırlanan, Kara Taşımalarında Taşıma İşleri Komisyoncusu, Hakları, Borçları Ve Yükümlülükleri başlıklı çalışma, dört bölümden oluşmakta ve aşağıdaki hususları içermektedir; Birinci bölümde, taşıma işleri komisyoncusu kavramı üzerinde durularak, kavramın tanımı, unsurları ve bu kuruma benzeyen diğer kurumlardan ayrılan yönleri incelenmiştir. Bu bölümde, taşıma işleri komisyoncusu kavramı incelenmiş, taşıma işleri komisyoncusu kavramı tanımlanarak, unsurları hakkında açıklamalar yapıldıktan sonra, değişik açılardan benzer yönler taşıyan ve uygulamada karıştırılması ihtimali bulunan diğer kurumlardan ve diğer komisyonculuk faaliyetlerinden ayrılan yönleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, taşıma komisyonculuğu akdinden doğan hukuki ilişki incelenmiştir. Bu bölümde özellikle taşıma işleri komisyoncusu ile müvekkil arasında kurulan akit ile bu akit sebebiyle doğan hukuki ilişki üzerinde durulmuş, bunun yanında komisyonculuk ve taşımacılık faaliyetleri çerçevesinde önem taşıyan süjeler olan gönderilen ve alt komisyoncu ile taşıma işleri komisyoncusu arasındaki hukuki ilişki ve müvekkil ile taşıyan arasında bir hukuki ilişkinin mevcut olup olmadığı incelenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, taşıma işleri komisyoncusunun, müvekkil ile arasında kurulmuş olan komisyon ilişkisinden doğan hakları ve borçları, iki ayrı paragraf altında incelenmiştir. Bu bölümün ilk paragrafı olarak taşıma işleri komisyoncusunun hakları başlığı altında ücret, masraf ve avansları talep hakkı ve hapis hakkı incelenmiştir. Bu bölümün ikinci paragrafında ise ilk olarak, taşıma işleri komisyoncusunun eşyanın yer değiştirmesini sağlayacak olan taşıyıcıyı ve ara komisyoncuları seçmek, taşıma mukavelesi akdetmek ve akdedilmiş olan taşıma mukavelesinin ifasını gerçekleştirmek yükümlülüğü üzerinde durulmuş, daha sonra, taşıma işleri komisyoncusunun müvekkilin menfaatlerini korumak yükümlülüğü, üstlenmiş olduğu işi bizzat ifa borcu, müvekkili hesabına yapmış olduğu işlemlerden doğan hakları devir borcu, hesap verme yükümlülüğü, basiretli bir tacir gibi hareket yükümlülüğü, müvekkil tarafından verilmiş olan talimatlara uyma yükümlülüğü, bilgi verme yükümlülüğü, eşyaya özen gösterme yükümlülüğü ve taşıyıcının edimini ifasına kefil olma borcu incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, taşıma işleri komisyoncusunun sorumluluğu üzerinde durulmuştur. Bu başlık altında öncelikle, taşıma işleri komisyoncusunun hem kendi fiillerinden sorumluluğu, hem de müvekkilini temsilen dolaylı temsil yetkisine dayanarak taşıma akdi yapmış olduğu taşıyanın fiillerinde müvekkiline karşı sorumluluğu üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede taşıma işleri komisyoncusunun müvekkiline karşı mevcut olan sorumluluğunun sebepleri, sorumlu olunan miktar ve sorumluluktan kurtulma halleri incelenmiştir. Son olarak, taşıma komisyonculuğu akdinden doğan talep haklarında geçerli olan ve uyulması gereken zamanaşımı süreleri üzerinde durulmuştur.

This study prepared as a master thesis concerning the forwarding agent in road transportation, his rights, obligations and duties; consists of four sections after the introduction and includes the following. In the first section, dwelling upon the term 'forwarding agent', the definition of the term, its components and the aspects differing it from other institutions have been studied. In this section, the term 'forwarding agent' has been studied, after the term is defined and explanations are made about its components, the aspects that differ this institution from other institutions and commissioning activities which carry similar characters in different respects and may be confused with each other in practice are studied. In the second section the legal connection arising out of forwarding agency has been studied. In this section, the contract between the forwarding agent and the client and the legal connection arising therein have been dwelled upon in particular. Besides; the legal connection among the consignee, the sub-agent and the forwarding agent which are important subjects in the frame of commissioning and transportation activities; the legal connection between sub-agent and the forwarding agent; and the matter whether there is a legal connection between the client and the carrier have been dwelled upon. In the third section; the rights and obligations of the forwarding agent arising out of the commissioning contract concluded with the client have been studied in two separate paragraphs. In the first paragraph of this section under the heading of 'rights' his rights for fee, demand for reimbursement and lien have been studied. In the second paragraph first, his obligations of choosing the carrier maintaining the transportation of goods and the sub-agents, concluding the transportation contract and carrying out the concluded transportation contract have been dwelled upon. Subsequently his obligations of protecting the interests of his client, personally performing the business he has assumed, conveying the rights arising out of the transactions he has carried out on behalf of his client, making a report of his operations, acting as a cautious merchant, abiding the instructions of his client, giving information about his acts, caring of the goods and standing surety for the fulfilment of the obligations of the carrier have been studied. In the fourth section; the responsibilities of the forwarding agent have been studied. Under this heading, first, his responsibility for his own acts and for the acts of the carrier with whom he has concluded the transportation contract representing his client depending on his indirect representation authority have been explained. In this framework the reasons of his responsibility to his client, the cases of relief of responsibility and the amounts responsible have been studied as well. Finally, time limitations of the rights of demand arising out of the forwarding agency contract have been dwelled upon.
Keywords: Hukuk; Özel hukuk; Şirketler hukuku; Ticaret hukuku