Atriyal fibrilasyon ve kanıta dayalı bakım - ÇAMCI, GÜLŞAH; OĞUZ, SIDIKA (Türkiye klinikleri, 2022)
triyal fibrilasyon, en sık görülen kardiyak aritmi türüdür. İnmenin önde gelen kardiyak nedenidir. Atriyal fibrilasyon için risk faktörleri arasında ileri yaş, hipertansiyon, altta yatan kalp ve akciğer hastalığı, konjenital kalp hastalığı ve aşırı alkol tüketimi gelmektedir. Tedavileri arasında antikoagülan, hız ve ritim kontrol ilaçları, kardiyoversiyon, ablasyon ve diğer girişimsel kardiyak prosedürler yer almaktadır. Atriyal fibrilasyon kanıt temelli bakımında; 'A: Antikoagülan/inmeden kaçınma, B: Daha iyi semptom yönetimi, C: Kardiyovasküler ve diğer komorbidite riskini azaltmak' boyutlarını içeren ABC entegre hasta merkezli multidisipliner bir bakım önerilmektedir. Bu çalışma atriyal fibrilasyonun tanı, tedavi ve hasta bakımda kanıtta dayalı önermeleri vermektedir.

Atrial fibrillation is the most common type of cardiac arrhythmia. It is the leading cardiac cause of stroke. Risk factors for atrial fibrillation include advanced age, hypertension, underlying heart and lung disease, congenital heart disease, and excessive alcohol consumption. Its treatments include anticoagulants, rate and rhythm control drugs, cardioversion, ablation, and other interventional cardiac procedures. In the evidence-based care of atrial fibrillation; ABC integrated patient-centered multidisciplinary care is recommended, including the dimensions 'A: Anticoagulant/stroke avoidance, B: Better symptom management, C: Reducing the Risk of Cardiovascular and other comorbidities'. This study provides evidence-based recommendations for the diagnosis, treatment, and care of atrial fibrillation.
Keywords: Atriyal fibrilasyon; kanıta dayalı uygulamalar; Atrial fibrillation; evidence-based practice; heart rate; kalp hızı