Gemi jeneratörlerinin senkronizasyonu üzerine bir benzetim çalışması - AYDIN, FARUK (My University, 2022)
Gemilerin çoğunda elektrik enerjisi ihtiyacı dizel jeneratör grupları ile karşılanmaktadır. Gemilerin türüne bağlı olarak gemilerde farklı sayılarda ve kapasitelerde jeneratör grupları bulunabilir. Gemilerde elektrik enerjisi ihtiyacının birden fazla jeneratör ile karşılanması durumunda diğer jeneratörün senkronize bir şekilde devreye alınması gerekmektedir. Bu süreç hem otomatik hem de manuel olarak yürütülebilmektedir. Bu çalışmada, bir gemide iki jeneratörün senkronizasyon süreci Matlab&Simulink programında bir benzetim çalışması yapılarak incelenmiştir. Sonrasında, senkronizasyon sürecinde jeneratör baralarındaki elektriksel parametrelerin değişimleri yorumlanmıştır. Bu çalışma ile özellikle gemi personelinin senkronizasyon süreci hakkında teorik bilgi edinmesi ve literatüre gemi elektriği alanında katkı sunulması amaçlanmıştır.

The electrical energy needs of ships are generally met by diesel generator sets. Depending on the type of ships, there may be different numbers and capacities of generator sets on the ships. If the electrical energy needs of ships are met by more than one generator, the other generator should be activated in a synchronized manner. This process can be carried out both automatically and manually. In this study, the synchronization process of two generators on a ship was performed by making a simulation study in Matlab&Simulink. Then, the changes in the electrical parameters in the generator busbars during the synchronization process were interpreted. With this study, it is aimed to obtain theoretical knowledge about the synchronization process of ship personnel and to contribute to the literature in the field of ship electricity.
A simulation study on the synchronization of ship generators
Keywords: Elektrik-Elektronik Mühendisliği; Enerji; Doğrudan Enerji Dönüşümü ve Enerji Depolaması; Mühendislik ve Teknoloji; Electrical and Electronics Engineering; Energy; Direct Energy Conversion and Energy Storage; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Mühendislik; MÜHENDİSLİK, ELEKTRİK VE ELEKTRONİK; ENERJİ VE YAKITLAR; Engineering, Computing & Technology (ENG); ENGINEERING; ENGINEERING, ELECTRICAL & ELECTRONIC; ENERGY & FUELS; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilirlik ve Çevre; Yakıt Teknolojisi; Enerji Mühendisliği ve Güç Teknolojisi; Enerji (çeşitli); Genel Enerji; Sinyal İşleme; Fizik Bilimleri; Electrical and Electronic Engineering; Renewable Energy, Sustainability and the Environment; Fuel Technology; Energy Engineering and Power Technology; Energy (miscellaneous); General Energy; Signal Processing; Physical Sciences; Ship electricity; diesel generator; synchronization; Gemi elektriği; dizel jeneratör; senkronizasyon