Rekürrent Aftöz Ülserasyonlu Behçet hastalığı olan ve olmayan bireylerde olası etyolojik faktörlerden HLA alt tipleri, İnterlökin-2, İnterlökin-6 ve T-Regülatör hücre değerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi - Aytuğar, Emre (My University, 2009)
REKÜRRENT AFTÖZ ÜLSERASYONLU BEHÇET HASTALIĞI OLAN VE OLMAYAN BİREYLERDE OLASI ETYOLOJİK FAKTÖRLERDEN HLA ALT TİPLERİ, İNTERLÖKİN-2, İNTERLÖKİN-6 VE T-REGÜLATÖR HÜCRE DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ EMRE AYTUĞAR Çalışmanın amacı etyopatogenezi henüz belli olmayan Rekürrent Aftöz Ülserasyon (RAÜ)’un olası etyolojik faktörlerinden HLA alttiplerinin, IL-2/ IL-6 ve T-regülatör hücre değerleri gibi genetik ve immünolojik faktörlerin rolünü araştırmak ve bu faktörlerin Behçet Hastalığı (BH) olan ve olmayan RAÜ’lü bireylerde değişkenlik gösterip göstermediğini saptamaktır. Tekrarlayan ağız yarası şikayeti ile başvuran ve Rekürrent Aftöz Ülserasyon ön tanısı koyulmuş bireyler hasta grubunu oluşturmuştur. Bu hasta grubundan çalışmaya katılmayı kabul eden Behçet Hastalığı tanısı koyulan 30 ve Behçet Hastalığı olmayan 30 birey çalışma grubuna dahil edilmiştir. Rekürrent Aftöz Ülserasyon anamnezi ve şikayeti olmayan 15 sağlıklı birey ise kontrol grubunu oluşturmuştur. BH olgularında HLA-B50, HLA-B63, HLA-DR10; RAÜ olgularında HLA-A23, HLA¬B13; ve kontrol grubu olgularında HLA-A30 ile HLA-DR17 doku antijen pozitifliğinin gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). CD4+CD25+ hücre düzeyi BH ve RAÜ olgularında kontrol grubu olgularına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0.01). Elde edilen tüm bu bulgular BH ve RAÜ’nün otoimmün hastalıklar olduğunu destekler niteliktedir. Behçet Hastalığı, HLA ve alttipleri, İnterlökin-2, İnterlökin-6, Rekürrent Aftöz Ülserasyon, T-regülatör Hücreler

THE COMPARATIVE ASSESSMENT OF THE PROBABLE ETHIOLOGICAL FACTORS OF HLA SUBTYPES, INTERLEUKIN-2, INTERLEUKIN-6 AND T-REGULATORY CELL VALUES IN PERSONS WITH OR WITHOUT RECURRENT APHTHOUS ULCERATION BEHÇET’S DISEASE EMRE AYTUĞAR The purpose of this study is to research the role of genetical and immunological factors such as IL-2/ IL-6 and T-regulatory cell values of the probable ethiological factors of HLA subtypes of the RAU patients whose ethiopathogenesis is yet unknown and to determine whether these factors vary in RAU’s with BD. The patient base is made up of patients with oral ulcers and who are pre-diagnosed with recurrent aphthous ulceration. 30 individuals with Behçet’s disease and 30 patients who are without this disease who have accepted to be in this study are included in the study group. 15 healthy individuals who do not have recurrent aphthous ulceration anamnesis and complaints for the control group. In BD cases HLA-B50, HLA-B63, HLA-DR10; in RAU cases HLA-A23, HLA-B13; and in the control group cases HLA-A30 and HLA-DR17 tissue antigen positivity has been found statistically significant for all the groups (p<0.05). CD4+CD25+ cell level in BD and RAU cases have statistically significant difference for control group cases (p<0.01). All the findings show that BD and RAU should be considered autoimmune diseases. Key words: Behçet’s Disease, HLA and subtypes, Interleukin-2, Interleukin-6, Recurrent Aphthous Ulceration, T- regulatory cells
Keywords: Behçet Hastalığı; Oral Diagnoz; Radyoloji; Tıp