Metal zenginleştirilmesi için yeni bir katı faz sentezlenmesi - Çağlı, Çağla (My University, 2013)
METAL ZENGİNLEŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ BİR KATI FAZ SENTEZLENMESİ Bu çalışmada sulu çözeltilerde Ni(II) ve Cu (II) iyonlarının uzaklaştırılması amacıyla DETA, THF ve Fenilisotiyosiyanat kullanılarak sentezlediğimiz (N-Feniltiyoüreidoetil) amin ligandı sentezlendi. Ligandın yapısı FTIR,H NMR ve Elementel Analiz ile karakterize edilmiştir. Ligandın pH,adsorplama kapasiteleri iyon konsantrasyonu ve adsorpsiyon denge süresinin etkisive başlangıç iyon konsantrasyon etkisi incelenmiştir. Ligandın Ni(II) ve Cu (II)iyonları ile reaksiyonunda oluşan maksimum adsorplama kapasiteleri karşılaştırılmıştır. Adsorpsiyon parametreleri Langmuir modeli kullanılarak tespit edilmiştir ve ayrıca optimum adsorpsiyon koşulları belirlendikten sonra gerçek numuneler ile uygulanabilirlik çalışmaları yapılmıştır. EYLUL, 2013 ÇAĞLA AYDOĞMUŞ

THE SYNTHESIS OF A NEW SOLID PHASE FOR METAL ENRICHMENT In this study, (N-Phenythioureidoethyl)amine ligands were synthesized using DETA, THF and phenylisothiosiyanate inorder to remove Ni(II) and Cu (II) from aqueous solutions. The structure of ligand were characterized by FTIR,H NMR and Elemental Analysis. The effect of pH, metal ion concentration, adsorption equilibrium time on the metal ion binding capacityof ligands and the initial ion effect was also investigated. The maximum adsorption capacity of the reaction of ligand with Ni(II) and Cu(II) ions are compared. The adsorption parameters were determined using langmuir model and applicability to real samples were carried out after defining the optimum adsorption conditions. SEPTEMBER, 2013 ÇAĞLA AYDOĞMUŞ
Keywords: Analitik Kimya; Kimya; Metaller