The effect of impression management tactics on the perception of the interviewer in terms of the applicants’ desirability - Yazıcıoğlu, Zeynep (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı, işe alım mülakatları sırasında adayların kullandığı izlenim yönetimi taktiklerinin ( kendini yüceltme, ötekini yüceltme, görüş birliği) mülakatı yapan kişinin adayı ne kadar cazip algılayacağı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma modeli farklı sektörlerde çalışan 88’I kadın ve 62’si erkek olmak üzere toplam 150 kişiye uygulanmıştır. Uygulanan anket; açıklama, mülakat senaryoları, mülakatçının algısı ölçeği ve demografik bilgiler olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Toplanan verilerin analizi SPSS 15 paket programıyla yapılmıştır. Yapılan güvenilirlik analizleri sonucu her bir senaryonun güvenirliğinin yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar göstermiştir ki, mülakatçıların izlenim yönetimi taktiklerini kullanan adayların cazipliği konusundaki olumlu algısı ortalamanın üzerindedir. Kullanılan taktiklerden hangisinin mülakatçılar tarafından daha cazip bulunduğunu ölçmek amacıyla fark testleri uygulanmıştır. Genel olarak izlenim yönetimi taktiklerini kullanmanın olumlu olduğu görülse de, görüş birliği taktiğini uygulayan adayların mülakatçılar tarafından daha istenir bulunduğu saptanmıştır. Bunun yanında, mülakatçıların adayları olumlu algılamalarının mülakatçı olarak mülakat deneyimine sahip olup olmadıklarına göre farkına bakıldığında deneyimsiz mülakatçıların izlenim yönetimi taktiklerinden kendini yüceltme taktiğini kullanan adayları daha cazip buldukları görülmüştür. zlenim yönetimi, kendini yüceltme, ötekini yüceltme, görüş birliği, mülakatçının algısı.

The aim of the study was to investigate the effect of each impression management tactics (self-promotion, other-enhancement, opinion conformity) on the perception of the interviewer in terms of the desirability of the applicant during job interviews. The research model was tested with 150 participants (88 female and 62 male) from different sectors. The survey consisted of four sections: The explanation, interview scenarios, perception of the interviewer and the demographic questions. SPSS 15 program was used to make statistical analysis of the data. The reliability analysis revealed that internal consistency was high for all the scenarios. The findings showed that positive perception of the interviewers in terms of the job applicant’s desirability who used impression management tactics was above the average. In order to see which tactic was the most effective, difference tests were conducted. Although all types of impression management behavior seek to generate favorable impressions, it appears that, opinion conformity strategies are likely to influence the interviewers more than other tactics. In addition, difference tests were conducted to see the difference between experiences of interviewers in terms of their perception level. As a result, the inexperienced participants had more positive perceptions about the job applicants who used self-promotion tactics during the interview. Key words: Impression management, self-promotion, other-enhancement, opinion conformity, perception of the interviewer.
Keywords: İnsan Kaynakları; Mülakat; Personel Seçimi