Atopi̇k Dermati̇tli̇ Hastalarımızın Değerlendi̇ri̇lmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Giriş ve Amaç: Atopik Dermatit (AD) bebeklik ve çocukluk çağının en sık görülen, tekrarlayan kronik cilt hastalığıdır. AD genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkilemesi sonucu gelişen karışık çok faktörlü bir hastalık grubudur. Atopik dermatitli çocuklar ilerleyen zamanlarda alerjik rinit ve /veya astım geliştirmeye yatkındırlar. Biz bu çalışmamızda atopik dermatitli hastaların klinik özelliklerinin incelenmesini, laboratuar tetkiklerinin araştırılmasını ve atopik dermatite eşlik eden diğer alerjik hastalıklar ve medikal durumların ve bu alerjik hastalıklar için risk faktörlerinin incelenmesini amaçladık. Materyal ve Metod: Çocuk Alerji Bölümüne Aralık 2006-Kasım 2010 tarihleri arasında başvuran atopik dermatit tanısı almış 1 ay-16 yaş aralığındaki 298 hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler retrospektif olarak dosyaların taranması ile toplandı. Bulgular: Çalışmaya yakınmalarının başlama yaşı 18.1± 21.5 ay olan 298 (108 kız, 190 erkek) hasta dahil edildi. Hastaların 148inde (%51,6) atopi öyküsü mevcuttu. Hastaların 104ünde (%34,9) tekrarlayan hışıltı; 39unda (%13,1) allerjik rinit mevcuttu. Hastaların %60,4ünde yüz, %32sinde kol, %9,4ünde gövde ve %6,5inde bacak hastalığın ilk tutulum yeriydi. Hastaların %34,2 sinde annede, %28,5inde ise babada alerji öyküsü vardı. Hasta grubumuzda tekrarlayan hışıltı ile ilişkili faktörler araştırıldığında, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış, evde sigara kullanımı ve gastroözofageal reflünün tekrarlayan hışıltı ile anlamlı ilişkili olduğu saptandı. Tekrarlayan hışıltı anne sütü alımı, cinsiyet, atopik dermatitin tutulum yeri, ailede alerji öyküsü ve Ig E yüksekliği ile ilişkili bulunmadı. Atopi; babada alerji, tekrarlayan enfeksiyon, enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış, inhale kortikosteroid kullanımı ve Ig E yüksekliği ile ilişkili bulundu. Sonuç: Atopik dermatitli hastaların %51,6sının atopi öyküsünün, %35inin ise tekrarlayan hışıltısı- nın bulunduğu saptandı. Tekrarlayan hışıltı için risk faktörlerinin tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış, evde sigara kullanımı ve gastroözofageal reflü olduğu bulundu. Hışıltı atakları ile başvuran atopik dermatitli çocuklara yaklaşımda bu risk faktörleri dikkate alınmalıdır.

Backgroud and aim: Infants with Atopic Dermatitis (AD) are predisposed to develop allergic rhinitis (AR) and/or asthma later in childhood. We aimed to investigate clinical features, accompaning allergic diseases and laboratory findings of AD in childhood and analyze the risk factors for recurrent wheeze (RW) and other allergic diseases among these children. Material-Methods: We have retrospectively evaluated medical records of 298 patients who had been followed-up for AD between 2006-2010 in Pediatric Allergy Clinic. Results: We studied 298 patients (108 female, 190 male) with a mean age at referral of 18.1±21.5 months. Atopic sensitization was detected in 148 children (51.6%). A hundred and four children (34.9%) had RW episodes and 13.1% AR. The leading site of initial involvement was face (60.4%), followed by arm (32%), trunk (9.4%) and leg (6.5%). A positive history of maternalatopy was 34.2% and paternal atopy 28.5%. Risk factors associated with RW included recurrent respiratory infections, history of hospitalization, environmental tobacco smoke (ETS) and gastroesophageal reflux (GER). We detected no association between RW and breast-feeding, gender, high Ig E level, site of involvement or family history of atopy. Meanwhile, presence of atopy was associated with paternal atopy, recurrent infections, history of hospitalization and inhaled corticosteroid (ICS) use. Conclusion: Among a group of children with AD 51.6% were found to be atopic and 35% had RW. Risk factors for recurrence of wheeze included recurrent respiratory infections, history of hospitalization, ETS and GER. These risk factors should be considered in the management of children with AD who present with wheezing episodes.
Evaluation of Patients with Atopic Dermatitis
Keywords: Alerji; Pediatri; Solunum Sistemi