Yönetici hemşirelerin atılganlık düzeyleri ile iş doyumları arasındaki ilişki - Kaplanoğlu, Arzu Erol (My University, 2006)
Araştırma, İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren eğitim araştırma hastanelerinde görev yapan, yönetici hemşirelerin atılganlık düzeyleri ile iş doyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma, İstanbul ilinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren 10 eğitim araştırma hastanesinde Haziran-Temmuz 2006 döneminde yapılmıştır.Bu hastanelerde görev yapan 319 yönetici hemşire araştırmanın evrenini oluşturmakta olup, 200 yönetici hemşireye ulaşılmıştır. Örnekleme evrenin tamamı alınmıştır. Araştırma il Sağlık Müdürlüğünden gerekli izinler alındıktan sonra gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Bilgi Formu, Rathus Atılganlık Envanteri, Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, parametrik ve non parametrik testler kullanılmıştır. Yönetici hemşirelerin atılganlık puan ortalaması 31,78 ± 17,5, genel iş doyum puan ortalaması 3,42 ± 0,55 olarak bulunmuştur. Atılganlık ve iş doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Yönetici hemşirelerin sosyodemografik özellikleri ile atılganlık puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmamıştır.Kendilerini atılgan olarak tanımlayan, çalıştıkları kurumda bilimsel aktiviteye katılımın desteklenmediğini ve performans değerlemenin adil olarak yapılmadığını ifade eden yönetici hemşirelerin atılganlık puan ortalamaları yüksek bulunmuştur. Araştırmamızda yönetici hemşirelerin yaş, yöneticiliği isteyerek seçme, çalışma süresi , yöneticilik süresi, çalıştığı kurumda kendini ekibin bir üyesi olarak görme, yönetim şekli, meslektaşlar arasında işbirliği, bilimsel aktivitelere katılım desteği, motivasyon arttırıcı girişimlerin varlığı, performans değerlemenin adil olarak yapılması, kurum kreşinden yararlanma, işten memnun olma, işten ayrılmayı düşünme durumu ile iş doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Bu sonuçlara dayalı olarak yönetici hemşirelerin atılganlık ve iş doyum düzeylerini arttırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.

This descriptive and analytic research, has made to determine relationship between assertiveness and job satisfaction the nurse managers’ that work in Health Ministery Education and Research Hospitals in İstanbul. The research is performed ten Education and Research Hospitals June-July, 2006 period.The universe of our research consist of 319 nurse managers working these hospitals and could reached 200 of these by permission Country Directorship. For data collecting; knowledge form, Rathus Assertiveness Inventory and Minnesotta Job Satisfaction Scale; and descriptive statistic methods, parametric and nonparametric tests for data analysing are used. Nurse managers’ mean assertiveness point is 31,78 ± 17,5 and job satisfaction point average 3,42 ± 0,55. There is no significant statistical difference between assertiveness and job satisfaction. There is no significant statistical difference between nurse managers’ demografical charecteristics and assertiveness point average, too. The nurse managers’ who define themselves ‘’assertiveness’’; said the scientific activity isn’t supported and performance evaluating isn’t justice, assertiveness point average is higher than the others. There are significant statistical differences; nurse managers’age, to prefer management by willing, working time, management time, thinking themselves as a member of their department, management condition, cooperation between coworkers, supporting scientific activities,motivation increasing attempts, justice performance evaluating, benefitting from department creche, happy with their work, leaving thought from their job; between job satisfaction in our research. From these results, we proposed some proposals about nurse assertiveness and increasing job satisfaction.
Keywords: Hemşirelik_Atılganlık; İş Tatmini; Yöneticiler_Personel Yönetimi