2001 sonrası Kathryn Bigelow sinemasının ideoloji bağlamında incelenmesi - Erdönmez, Soner (My University, 2019)
Sinema, Lumiere Kardeşlerin 1895 senesinde ilk gösterimleri gerçekleştirmesinden bu yana teknik unsurların yanı sıra anlatımsal olarak da sürekli gelişim gösteren bir araç olmuştur. Anlam yaratma işlevi olan filmler, sinemanın erken dönemlerinden itibaren ideolojik unsurları barındıran araçlar olarak karşımıza çıkmıştır. Dolayısıyla, filmleri ideolojik bağlamda ele almak, filmlerde bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaratılmış anlamları ortaya çıkarmak açısından önemlidir. Yönetmen Kathryn Bigelow, 1982 yılında ilk uzun metraj filmini çekmesinden itibaren günümüze kadar birçok farklı türde film yönetmiştir. 2001 yılından sonra çekmiş olduğu filmlerde ise sinemanın politik boyutuna odaklanmıştır. Ayrıca, 2010 yılında Akademi Ödülleri’nde En İyi Yönetmen ödülünü alan ilk kadın yönetmen olma başarısını elde etmiştir. Bu çalışmada, Kathryn Bigelow’un 2001 sonrası çekmiş olduğu filmlerin ideolojik boyutunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 2001 yılı, 11 Eylül saldırılarının gerçekleşmesi ve yönetmenin askeri konulara odaklandığı K-19: Widowmaker filminin 2002 yılında vizyona girmesi sebebiyle başlangıç olarak kabul edilmiştir. Bu doğrultuda öncelikle ideoloji üzerine ortaya konan düşüncelere yer verilmiştir. Daha sonra ise sinema-ideoloji ilişkisi açıklanarak bu ilişki tarihsel süreç ile anlatılmıştır. Son olarak da Kathryn Bigelow’un hayatına ve sinemasına dair konulara değinilip, 2001 yılından sonra çekmiş olduğu filmler ideolojik bağlamda incelenmiştir.

Since the Lumiere Brothers made their first screenings in 1895, cinema has been a continuous improvement means as expressive in addition to technical elements. Films with the function of creating meaning have emerged as tools that contain ideological elements since the early stages of cinema. Therefore, it is important to consider films in an ideological context in order to reveal consciously or unconsciously created meanings in films. Director Kathryn Bigelow has directed many different types of films since her first feature film debut in 1982. His films after 2001 have focused on the political dimension of cinema. Besides, In 2010, she became the first female director to receive the Best Director Award at the Academy Awards. In this study, it is aimed to reveal the ideological dimension of the films that Kathryn Bigelow directed after 2001. The year 2001 was selected as the start because of the beginning of the September 11 attacks and K-19: Widowmaker movie debut in 2002. In this respect, firstly, the ideas put forward on ideology are mentioned. Then, the relationship between cinema and ideology is explained and this relationship is explained with historical process. Finally, Kathryn Bigelow’s life and her cinema related issues are discussed and the films she shot after 2001 were examined in an ideological context.
Keywords: Cinema; Hollywood; Hollywood Ideology; Ideological Film Criticism; İdeoloji; İdeolojik Film Eleştirisi; Kathryn Bigelow; Motion pictures; Sinema