Wie kann die Türkie ihr potential bei der werkzeugmaschinenindustrie genau verwerten - Meşincigiller, Ali (My University, 2002)
Tezin giriş kısmında Takım Tezgahları Sanayi genel bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Bu bölümde takım tezgahlarının endüstrideki yeri, dünya piyasalarındaki gelişmeler, Türkiye'de Makine İmalat Endüstrisi'nin kuruluşu, iç pazarda yerli ve yabancı üreticilerin konumları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye Takım Tezgahları Sanayi'nin geri kalmışlığının nedenleri üzerinde durulmuştur. Bu nedenleri kısaca, Ar-Ge çalışmalarından kaynaklanan eksiklikler, düşük üretim seviyesi ve haksız rekabetin yarattığı ortam olarak sıralayabiliriz. Üçüncü bölümde bu gelişmeler ışığında endüstri için senaryo planlama tekniği ve taslağı geliştirilmiştir. Tezin ana kısmı olan 4. bölümde Türk Takım Tezgahları Üreticileri'nin dünya pazarlarında ki konumlarını iyileştirmek için izlemeleri gereken şirket ve pazarlama stratejileri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Bu stratejiler iki ana başlık altında toplanmıştır. Birinci başlık altında, şirket genel stratejileriden, yani şirketler arası işbirliği stratejilerinden ve ülke pazarlarının tesbiti için gereken stratejilerin tesbitiden bahsedilmiştir. İkinci başlık altında ise şirketlerin faaliyet alanlarında takip etmesi gereken stratejiler, yani rekabet stratejileri, rekabet için gerekli avantajların yaratılması ve pazar bölümleme stratejileri sektöre özel olarak değerlendirilmiş ve analizler yapılmıştır. Son bölümde ise elde edilen veriler değerlendirilerek sektörün bulunduğu zor durumdan çıkarılması için tavsilerde bulunulmuştur.

ZUSAMMENFASSUNG Die Marketingstrategien, welche ich bisher betont habe, gelten nur, wenn unsere W.M.Hersteller mit neuen und modernen Produkten auf den Markt kommen könnten. Leider, unsere einzelne private spanende W.M.Hersteller TEZSAN konnte die erlebte wirtschaftliche Krise nicht überschreiten und die Firma wurde geschlossen. Der größte Grund dafür ist, dass diese Firma seine Technologie nicht erneuern und mit alter Technologie den innovativen Produkten seiner Konkurrenten nicht mehr gegenüber stehen konnte. Heutzutage wartet die gleiche Gefahr unsere umformenden W.M.Herstellern und einzelnen spanenden W.M.Hesteller TAKSAN. Die Welt-Abnehmer orientieren sich in den letzten Jahren besonders nach dem Konsum der Universal-CNC-Werkzeugmaschinen und Laserbearbeitungszentren. Unser Staat muss sich darüber entscheiden, ob wir solche Maschinen, die den strategischen Wert haben, produzieren. Wenn wir weiter produzieren, müssen wir unbedingt eine bestimmte Industriepolitik haben und geschaffene Förderungen ernsthaft verfolgen. Ich habe mich in dieser Arbeit nur über den Marketingstrategien dieses Industriezweigs konzentriert, der viele fehlende Seite hat. Aber dieser Industriezweig hat auch andere Stützpunkte. Wenn nur eine von diesen Stützpunkten fehlt, verursacht es zu großem Schaden in den anderen Stützpunkten. In meiner Arbeit habe ich gesehen, wie die Finanzierungsprobleme dieser Industrie seine Marketingtätigkeiten negativ beeinflusst haben. Als Ergebnis, wenn unsere Produzenten sich mindestens in dem gleichen Qualitätsniveau der Konkurrenten-Produkten neue Produkte entwickeln könnten, so würden diese Strategien beim Investitionsgütermarketing eine Wichtigkeit gewinnen. Gibt es gar kein Ziel, hat es auch keine Bedeutung, Strategie zu entwickeln.
Keywords: Takım Tezgahları; Yatırımlar