Türkiye’de akademisyenlerin yayın yapma eğilimleri: yönetim ve strateji alanı üzerine bir araştırma - Küçüker, Fatmagül (My University, 2018)
ÖZETDünyada sosyal, siyasal ve ekonomik alanda gerçekleşen değişimlerin etkisiyle üniversitelerden araştırma yapmaları beklenmektedir. Üniversiteler de kendi personellerinden araştırma üretkenliğini bekleyip performans değerlendirme kriterleri getirerek araştırma yapmayı artırmaya çalışmaktadırlar. Bu doğrultuda üniversitelere performans değerlendirmesinin gelmesiyle birlikte publish or perish “yayınla ya da yok ol” akımı başlamış olup yayın yapmanın bir zorunluluğa dönüştüğü görülmektedir. Bu yayın zorunluluğunun getirdiği baskıya araştırmacılar farklı yanıtlar vermektedir. Bir kısım araştırmacılar kaliteli yayıncılığa yönelirken bir kısmı da yağmacı yayıncılığa yönelmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de yönetim ve strateji alanındaki akademisyenlerin yayın yapma eğilimleri ve yağmacı yayıncılığa olan yönelimlerine odaklanılmaktadır. Araştırma sonuçları, Türkiye’de yağmacı yayıncılığa yönelimin arttığını göstermektedir. Bu bağlamda yağmacı dergilerde yayınlanan makale sayılarının kamu üniversitelerinde daha çok olmakla birlikte oransal olarak bakıldığında vakıf üniversitelerinde yağmacı dergilere yönelimin daha fazla olduğu görülmektedir. Araştırmacıların özellikle yükselme kriterlerini sağlamak için o unvanı almadan önceki yıllarda yağmacı dergilerde fazlaca yayın yaptıkları görülmüştür.Sayfa NoTABLO LİSTESİiiiGRAFİK LİSTESİivÖZETviABSTRACTviiTEŞEKKÜRviiiGİRİŞ1BÖLÜM IKURAMSAL ARKA PLAN1. Bilimsel Dergilerin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi22. Üniversitelerde Performans Değerlendirmenin Ortaya Çıkışı33. Türkiye’deki Performans Kriterleri64. Publish or Perish “ Yayınla ya da yok ol”105. Yağmacı Yayıncılık126. Açık Erişimli Yayıncılık147. Kaliteli yayıncılık16BÖLÜM IIARAŞTIRMA METODOLOJİSİ1. Araştırma Sorusu172. Araştırmanın Amacı173. Araştırmanın Önemi174. Örneklem18BÖLÜM IIIARAŞTIRMA BULGULARI1. MAKALE SAYILARININ İNCELENMESİ221.1. Toplam makale sayısı içindeki paralı dergi sayısı221.2. Şehir231.3. Kamu, vakıf üniversiteleri241.4. Yıllar itibariyle dağılım271.5. Unvan301.6. Üniversite 382. AKADEMİSYENLERİN UNVANLARININ İNCELENMESİ432.1. Doçent Unvanı432.1.1 Şehir432.1.1.1 Yıllar itibariyle dağılım452.1.2 Kamu, Vakıf üniversiteleri472.1.2.1 Yıllar itibariyle dağılım 492.2. Doktor Unvanı512.2.1 Şehir522.2.1.1 Yıllar itibariyle dağılım 532.2.2 Kamu, Vakıf üniversiteleri 552.2.2.1 Yıllar itibariyle dağılım 563. FİYATLARIN İNCELENMESİ583.1 Toplam fiyat583.1.1 Yıllar itibariyle dağılım 583.1.2 Para birimi593.1.3 Şehir / kamu, vakıf üniversiteleri 623.1.4 Kamu, vakıf üniversiteleri 653.1.5 Unvan 673.2 Ortalama fiyat693.2.1 Unvan (Makale başı)69 3.2.1.1 Kamu, vakıf üniversiteleri 713.2.2 Yıllar itibariyle dağılım 733.2.3 Sayı 763.2.4 Şehir 773.2.5 Kamu, vakıf üniversiteleri 783.2.6 Unvan (Kişi başı) 804. DERGİLERİN İNCELENMESİ824.1. Sayı 824.2. Tutar 855. ÇOKLU YAZARLIK DURUMUNUN İNCELENMESİ955.1. Şehir 955.2. Kamu, vakıf üniversiteleri 965.3. Unvan 975.4. İsim sırası 995.4.1 Şehir 995.4.2 Kamu, vakıf üniversiteleri 1015.4.3 Unvan 1026. MAKALEDEKİ DİĞER AKADEMİSYENLERİN İNCELENMESİ1046.1. Üniversite 1046.2. Şehir 1056.3. Kamu, vakıf üniversiteleri1066.4. Unvan107SONUÇ 111KAYNAKÇA115

ABSTRACTUniversities are expected to undertake research with the effect of changes in the social, political and economic environment in the world. Universities are also trying to improve their research by introducing performance evaluation criteria, expecting research productivity from their staff. As a result of the performance evaluation, universities have started “publish or perish”, and it seems that publication has become a necessity. The conflicting researchers brought by this publication mandate give different responses. Some researchers are aiming at quality publishing, while others are targeting predatory publishing. In this study, the focus is on academics in the management and strategy in Turkey to make publications from publishing trends and predatory tendencies. Research results indicate that the tendency to predatory publication in Turkey has increased. In this context, it is seen that the number of articles published in predatory journals is more in public universities, but when they are compared proportionally, there is more tendency towards predatory journals in foundation universities. It is seen that researchers have made a lot of publications in predatory journals in the previous years, especially in order to meet the promotion criteria.
Keywords: Academic achievement --Turkey; açık erişimli yayıncılık Academic performance criteria; Akademik başarı --Türkiye; Değerlendirme; Education, Higher; Eğitim, Yüksek; Evaluation; Higher education and state; Management; open access publishing; Öğrenim ve öğretim (Yüksek); Performans kriterleri; predatory publishing; publishing; Study and teaching (Higher); Turkey; Türkiye; yağmacı yayıncılık; yayınlama; Yönetim; Yüksek eğitim ve devlet