Amerikan filmlerinde perili evler : sinema ve televizyonda Tepedeki Ev romanı uyarlamaları - Toğaç, Ahmet Batuhan (My University, 2022)
Sinemada film türleri, belli başlı ortak özellik taşıyan film örneklerini kategoriler halinde sınıflandırmak için kullanılmaktadır. Bu sınıflandırma seyirciler, film üreticileri ve medya arasındaki kabullerden meydana gelir. Hollywood’un altın çağları diye anılan otuzlu yıllarda belirginlik kazanan film türleri, estetik, ekonomik ve toplumsal koşullardan etkilenerek gelişen ve dönüşen kümelerdir. Bu çalışma korku sinemasının bir alt türü olan perili evleri inceler. Korku filmlerinin gotik edebiyattan nasıl faydalandığı irdelenirken, bu eserlerdeki evlerin, sinemadaki perili ev alt türündeki mekanların görselliğini nasıl etkilemiş olduğu gösterilir. Perili ev alt türünün bir romanın farklı zamanlardaki sinema ve televizyon uyarlamaları üzerinden tarihsel olarak dönüşümünü tespit etmek ve hangi koşulların romanın farklı dönemlerde farklı şekillerde ele alınmasına neden olduğunu anlamak amaçlanır. Bunun için Shirley Jackson’un yazdığı gotik edebiyat eseri Tepedeki Ev (1959) romanının, 1963 ve 1999 yıllarında sinema filmi, 2018 yılında süreğen medya platformu olan Netflix’e dizi olarak gerçekleştirilen uyarlamaları analiz edilir. Noël Carroll’un korku türünün ayırt edici özelliği olarak kuramsallaştırdığı canavar ölçütü, perili evlere uygulanır. Buradan yola çıkarak filmlerdeki evlerin yalnızca canavarın yaşadığı mekanlar olmadığı, canavarın kendisinin bizzat bu evler olduğu fikri ortaya konur. Geçen yıllar boyunca, romanın filmlerde ele alınış biçiminin değiştiği görülür. Bu nedenle inceleme alanına giren her bir dönem, türsel analiz yöntemi içindeki farklı yaklaşımlarla incelenir. Perili ev alt türüne uygulanan yapısalcı analiz yöntemiyle doygunlaşma döneminin altmışlı yıllarda yaşandığı, ideolojik analiz yöntemiyle alt türün nicelik olarak yükseldiği dönemde romanın türden dışlandığı, post-yapısalcı yaklaşım yöntemiyle alt türün melezleştiği ve yine yapısalcı analiz yöntemiyle alt türün internet çağıyla ortaya çıkan tür içindeki yeni modelin bir örneği olduğu sonuçlarına ulaşılır.

Film genres are classified samples of movies which has certain feature. This classification occurs among audiences, film producers, and media. Film genres that became saturated in the thirties of Hollywood are developed and transformed under the influence aesthetic, economic, and social conditions of the time. This study examines haunted houses, a sub-genre of horror cinema. While examining how horror movies take references up from gothic literature, it is shown how the houses in these works have affected the visuality of places of the haunted house sub-genre. The aim is to determine the historical transformation of this sub-genre through cinema and television adaptations of a novel at different times and to understand which conditions caused the novel to be adapted in different ways in different periods. Therefore, it analyzes two movies produced in 1963 and 1999, and a television series produced in 2018 on Netflix that are all the adaptations of the gothic novel The Haunting of Hill House (1959) written by Shirley Jackson. The monster criterion of the hallmark of horror works conceptualized by Noël Carroll is applied to haunted houses. The idea put forward is that the houses in the movies are not only the places where the monster lives, but the monster itself is these houses. It is observed that the way the novel is processed in movies has changed over the years. For this reason, different approaches within the generic analysis method are used for each period studied. Accordingly, based on a structural analysis saturation is achieved in the sixties, based on the ideological analysis the novel is excluded during the period in which the haunted house movies increased in quantity, and based on the post-structuralist analysis sub-genre is hybridized, and again from the structuralist analysis film is an example of the new model within the genre system that emersged with the internet age.
Keywords: ABD; Film Türleri; Haunted Houses; Hollywood; Horror Movies; Korku Sineması; Motion pictures; Netflix; Netflix Film Genres; Novel Adaptation; Perili Evler; Roman Uyarlaması; Sinema; United States