İsrail internet haber sitelerinde Türkiye algısı ve söylem analizi yöntemiyle haber içeriği ve tarafsızlığını ölçmeye yönelik bir araştırma - Doğan, Mustafa (My University, 2019)
İsrail medyasında önemli bir konumda olan ve İsrail halkı tarafından yakından takip edilen haber siteleri Haaretz, The Jerusalem Post ve The Times Of Israel’in örneğinde yapılan çalışmada ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesinin ardından Türkiye’nin girişimiyle İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Toplantısı haberlerinde gerçekliğin yeniden inşa sürecinde, haber yapımında hangi değerlerin öne çıkartıldığı, haberi belirleyen unsurların neler olduğu ve haber yapım sürecinde ideoloji etkeni göz önüne alınarak Teun van Dijk'ın eleştirel söylem analizi yöntemi kullanarak ifade edilmeye çalışılmıştır. Konu ile ilgili olarak Türkiye-İsrail ilişkileri genel hatlarıyla tarihsel bir çerçeve ile sunulmuştur ve iki ülke ilişkilerinin tarihsel gelişiminde öne çıkan olaylar da göz önünü alınarak ilişkiler üzerindeki etkenler açıklanmaya çalışılmıştır. Haber, medya, ideoloji, söylem, medya-devlet ilişkisi ve haber değeri gibi kavramlar tanımlanarak aralarındaki benzerlikler, farklılıklar ve bağlantılar üzerinde durulmuştur. Van Dijk’in eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılarak Türk-İsrail ilişkilerinin tarihsel gelişimi ışığında İsrail basınında İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı, öne çıkan üç İsrail haber sitesinde haber yapımında ideoloji etkeni göz önünde bulundurularak analiz edilmeye çalışılmış ve elde edilen sonuçlar sonuç bölümünde ifade edilmiştir.

In this study, reference to Haaretz, The Jerusalem Post and The Times Of Israel which have a significant position in the Israeli media and are closely followed by the Israeli, were tried to be expressed which values are highlighted in news production, what determines the news, and ideological influence in the news production process using Teun van Dijk's critical discourse analysis method in the Islamic Cooperation Organization (ICO) in Istanbul at the initiative of Turkey after the USA declared Jerusalem as the capital of Israel.The historical development of the Turkish-Israeli relations was presented with a historical framework in the context of the Turkish-Israeli relations, and the factors on the relations were explained by taking into consideration the events that took place in the context of the historical development of the relations. The similarities, differences and links between them have been discussed by defining concepts such as news, media, ideology, Discourse, Media-state relationship and news value. In the light of the historical development of Turkish-Israeli relations by using Van Dijk's critical discourse analysis method, The conference of the organization of Islamic Cooperation in Istanbul was tried to be analyzed by considering the ideological factor in making news on the three prominent Israeli news sites and this results were expressed in the conclution section.
Keywords: discourse; Haaretz; Haber; Internet publishing; Israel; ideology; İdeoloji; İnternet yayıncılığı; İslam İşbirliği Teşkilatı; İsrail; İsrail basını; Jerusalem; Jerusalem Israel; News; Organization of Islamic Cooperation; Söylem; Turkey; Türkiye