İnternet gazeteciliğinin toplum üzerindeki etkinliği ve bu etkinliğin Türkiye-İngiltere kıyaslamasıyla değerlendirilmesi - Yıldız, Yasin (My University, 2003)
The invention of the Internet have been the most significant invention of the last century. Not that it only has changed the way in which people run their lives but also it has changed the rituals of the business world. Since the Internet has been evaluated as a marketing channel and a communication medium, it has been a promising medium for mass communication and additionally it also offered to its users an inspiring individual communication medium. As the Internet has an important feature as being a communication medium it is now acknowledged and used as mass communication medium alongside conventional television and press newspapers. The Internet has become even more important while newspapers transferred their daily publications to the Internet from the middle of 90s. The term of Internet journalism then coined and has become one of the most important public information and news source for societies. In terms of Internet journalism have made some progress in different measures, but this progresses generally depended on the technology level that they had. For example, the Internet has reached to the half of the total population of the country in the United Kingdom at the beginning of the millennium, but for Turkey the number of Internet population was just about a million people at the turning of the century. Because of these differences and some others, these two countries have different levels of efficiency in terms of Internet journalism. The Internet journalism in Turkey is still in its infancy, while it is a really big sector in the United Kingdom. Therefore it is quite reasonable to say that there is a strong link between the familiarity of the society with the Internet and the efficiency of Internet journalism. TEZ ÖZETİ İnternet son yılların en büyük icadı olarak ortaya çıktığından beri toplum hayatını baştan aşağı değiştiren bir rol oynamaktadır. İnternet bu söz edilen özellikleri nedeniyle İnternet iş dünyasından iletişim sistemlerine kadar insanların sadece günlük hayatlarını değil toplumsal yaşam biçimlerini de değiştirmiştir. İnternet iletişim alanında yalnızca bir kitle iletişim aracı olarak işlev görmemekte aynı zamanda bireysel iletişime olanak sağlaması nedeniyle diğer kitle iletişim araçlarından farklı bir araç durumundadır. İnternet bireysel iletişime sağladığı olanakların yanı sıra aynı zamanda artık televizyon ve yazılı basın gibi diğer kitle iletişim araçlarına alternatif bir kitle iletişim aracı olarak ortaya çıkmıştır. İnternet gazeteciliği terimi bu alternatif iletişim metodunu tanımlanmakta kullanılmaya başlanmıştır. İnternet gazeteciliği dünya üzerinde değişik ülkelerde değişik süreçler sonucu ortaya çıkmış ve özellikle 90lı yılların ikinci yarısından sonra hızlanmıştır. Ancak İnternet gazeteciliğinde gelinen nokta göstermektedir ki bu yeni habercilik alanının bir ülkede başarılı olabilmesi o ülkede İnternet altyapısının gelişmiş olmasına bağlıdır. Örneğin nüfusunun yarısı İnternet kullanan İngiltereyler, 2000 yılı bitiminde sadece bir milyon İnternet kullanıcısının yaşadığı Türkiye'de İnternet gazeteciliğinin toplumsal etkinliği aynı düzeyde olmayacaktır. Bunun nedeni de bir toplumda İnternet kullanımının yaygınlığıyla o toplum üzerinde İnternet gazeteciliğinin etkin olabilmesinin birbiriyle doğru orantılı bir ilişkiye sahip olmasıdır.
Keywords: Gazetecilik_İngiltere; Gazetecilik_Teknolojik Yenilikler; Gazetecilik_Türkiye; İnternet Gazeteciliği