Sendikasyon kredisi fiyatlamasını etkileyen makroekonomik değişkenlerin analizi - Özışıklıoğlu, Aslı (My University, 2015)
SENDİKASYON KREDİSİ FİYATLAMASINI ETKİLEYEN MAKRO EKONOMİK DEĞİŞKENLERİN ANALİZİ İki ya da daha fazla kreditör kuruluşun bir araya gelmesiyle benzer hüküm ve koşullarda , ortak dökümantasyon ve ortak bir ajan kullanılarak büyük miktarda fon ihtiyacında olan bir borçluya sağlanan kredi olarak tanımlanan sendikasyon kredileri finansal küreselleşmenin başlıca bileşenlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Sendikasyon kredisi fiyatlamasıını etkileyen makro ekonomik değişkenlerin analizinin yapıldığı çalışmamız altı ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sendikasyon kredileriyle ilgili kısaca genel bir bilgi verilmektedir. İkinci bölümde sendikasyon kredilerinin tanımı, tarihçesi ve genel özellikleri anlatılmaktadır. Aynı zamanda sendikasyon kredilerinin avantajları-dezavantajları ,riskleri ve ikincil piyasası gibi konulara da ayrıca değinilmektedir. Üçüncü bölümde sendikasyon kredilerinin içinde bulunduğu bankacılık sektöründe risk faktörü incelenmiştir. Dördüncü bölüm sendikasyon kredilerinde kullandım ve kullandırım süreçlerinin detaylı olarak borçlu ve kreditörler açısından incelendiği bölümdür.Dördüncü bölüm kendi içerisinde üç ayrı başlık altında anlatılmaktadır.Bu başlıklar “yetki öncesi dönem”,”yetki sonrası dönem” ve “imza sonrası dönem”dir. Sendikasyon kredisi fiyatlamasında makroekonomik değişkenlerin etkisinin ekonometrik olarak incelendiği beşinci bölümde her bir değişken istatistiksel ve iktisadi olarak ayrı ayrı analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen test sonuçları beşinci bölümün sonunda ve sonuncu bölüm olan altıncı bölümde iktisadi olarak yorumlanmıştır. Yine son bölümde sendikasyon kredilerinin günümüzdeki durumu, koşulları anlatılmaktadır. Sendikasyon Kredileri, Ekonometrik Analiz,Fiyatlama

THE ANALYSIS OF THE IMPACT OF THE MACROECONOMIC VARIABLES TO SYNDICATED LOAN PRICING In nowadays ,Syndicated loans are one of the main component of the financial globalization. Syndicated loans describe as the loan for a single borrower by the combination of two or more creditors ,which are formed into a group, or “syndicate”, for a large amount of funds by using the similar to common documentation and a common agent bank. The same terms and conditions apply to all of the lenders in the sydication. This study consists of six sections within the framework of the information regarding the analysis of the macroeconomic variables impacts to syndicated loans pricing provided above.In the first chapter , a general information is given for syndicated loan. In the second chapter, the description , the history and general properties of syndicated loan are explained. At the same time the advantages of syndicated loans-disadvantages, risks and as a secondary market is also mentioned in this chapter. In the third chapter,the banking sector risk is studied and explained related with the syndicated loans. In the forth chapter, the period of syndicated loan booking is examined with all the details in terms of borrower and creditors.This chapter has under three headings in itself. These under headings are , Pre-Authorized Period, Post-Authorizated Period and Post-Signed Loan Agreement. The impact of macroeconomic variables to syndication loan pricing is examined in the fifth chapter for each variable as statistical and economic analysis,separately. The final part,all the test results described in financial thought to affect the variables created by using the econometric model, the necessary tests were applied. Syndicated Loans , Econometric Analysis
Keywords: Ekonometrik Analiz; Finansal Piyasalar; Fiyatlama; İşletme; Sendikasyon Kredileri; Türkiye; Yatırım Piyasaları; Yönetim