Bulaşıcı hastalıkların yayılımının tahmininde deterministik modellerin kullanılması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
1927'den günümüze değin kompartıman modelleri ana başlığı altında SIR, SIS, SIRS, SEIR, SEIRS, MSEIR ve MSEIRS gibi değişik modeller ortaya konulmuş ve bulaşıcı hastalıklara ilişkin süreçler matematik modellerde çok daha ayrıntılı incelenmişlerdir. Kompartıman modellerin tamamında nüfusun homojen bir yapıya sahip olduğu ve bireylerin bulaşıcı hastalıklara karşı aynı tepkileri verecekleri ve kitlesel olarak bir durumdan diğerine geçecekleri varsayılmaktadır. Bu varsayıma göre her birey için hastalığa duyarlı durumdan bulaştırıcı duruma geçiş aynı şekilde gerçekleşmektedir. Bu varsayım hesaplamayı mümkün hale getirmek, bu karmaşık sistemi en azından matematiksel olarak ifade edebilmek için gereklidir.

Since 1927 to date, various compartmental models, under the Me of SIR, SIS, SIRS, SEIR, SEIRS, MSEIR and MSEIRS have been developed and epidemical processes have been analyzed in detail In all compartmental models, it is assumed that, population has a homogenous structure, individual members will show the identical reaction against contagious diseases and transform from one state to another as a masses. According to this assumption, for each individual, transformation from susceptible state to infectious state takes place in the same way. This assumption is necessary in order to be able to perform the calculations and at the least to be able to express this complex system mathematically.
Using of deterministic models for estimation of dissemination of contagious diseases