İş gördürücü ve dönüştürücü liderlik boyutlarının işten ayrılma eğilimine etkileri - Koşar, Çiğdem Küçük (My University, 2007)
İŞGÖRDÜRÜCÜ VE DÖNÜSTÜRÜCÜ LİDERLİK BOYUTLARININ İSTEN AYRILMA EĞİLİMİNE ETKİSİ Bu çalısmada, is gördürücü ve dönüstürücü liderlik boyutlarının isten ayrılma eğilimi üzerine olan etkileri incelenmistir. Đsten ayrılma hızı değeri, isletmeler tarafından önemle üzerinden durulması gereken bir konudur. Đsletmelerin en büyük kaynağı olan is görenlerin isten ayrılma eğilimi göstermelerinde liderlik tarzlarının etkisi de inceleme konusu olmustur. Bu arastırmada da gelismekte olan iki liderlik tipinin etkisi değerlendirmeye sunulmustur. kısmından olusmaktadır. Çalısmanın ikinci bölümünde, liderlik kavramı incelenmistir. Lider ve liderlik kavramının tanımı, gelisimi ve liderlik teorileri ayrı ayrı anlatılmıstır. Yine bu kısımda gelismekte olan ve çalısmanın çıkıs noktası olan is gördürücü ve dönüstürücü liderlik boyutları incelenmistir. Üçüncü bölümde, isten ayrılma eğilimi altında isgören devir hızının tanımı yapılmıs olup; örgüte bağlılıktaki yerine değinilmistir. Dördüncü bölümde, arastırma yöntemi ve asamaları anlatılmıstır. Anketin analizi yapılarak sonuçlarına ve ilgili yorumlarına yer verilmistir. Son bölümde ise, çalısmada ele alınan konular üzerine genel bir değerlendirme yapılmıstır.

EFFECT OFF RESIGNATION TENDENCY TO TRANSACTIONAL AND TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP DIMENSIONS’ In this study it was analysed the effects of the resignation tendency of transactional and transformational leadership dimensions’. The value of resignation speed is an issue that should be emphasized by companies. It had become an analysis issue that effect of leadership styles about acting resignation tendency by the employers who are the biggest source of companies. In this analyse it was presented effect of two leadership styles that is developing. The first section is entry. It was analysed leadership concept in the second section. It was told separately that leader and leadership concepts’ definition, progress and leadership theroies. In this section it was also analysed the dimensions’ that are progressing and the exit point of the study of transactional and transformational leadership. In the third section it was made the definition of employee turnover under resignation tendency and it was mentioned the commitment to the company. In the fourth section it was told research methodology and it’s steps. Also it was made survey analysis of which results and interested comments mentioned. In the last section it was made a general estimation about the issues which are mentioned in this study.
Keywords: Liderlik; Personel Yönetimi; Personel Yönetimi_İşten Ayrılma; Yönetim ve Organizayon