Yeni Türk Medeni Kanunu ışığında edinilmiş mallara katılma rejimi - Yalın, Mehmet Akif (My University, 2004)
Ülkemizin Avrupa Birliği'ne üye olma çabası ve buna ilişkin süreç içerisinde kadın/ erkek eşitliğinin sağlanması ve bu eşitliğin her açıdan hukuksal güvence altına alma ihtiyacı, bu ihtiyacın beraberinde getirdiği aile hukukunda yapılması gereken değişiklik isteklerine neden olmuştur. Eşlerin evlenme ve evlenme sonrası edindikleri malvarlıkları üzerindeki hak/ yetki ve yükümlülükleri seçtikleri mal rejimine ya da yasal mal rejimine göre belirlenmekte ve bunu düzenleyen kurallar da aile hukukumuzun bir parçasını oluşturmaktadır. Bu sebeple tez çalışmasını yasal mal rejimi olarak ülkemizde kabul edilmiş Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi üzerine yapmış bulunmaktayız. Tez çalışmamızın esasını teşkil eden yasal mal rejiminin hukuki niteliği ve sistemin işleyişi öncelikle kanuni düzenlemeler, doktrin, yargıtay kararları çerçevesinde ele alınarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Türk Özel Hukukunun dayanağı olan 4721 sayılı, 22/ 11/ 2001 tarih ve 08/ 12/ 2001/ 24607 sayılı ve tarihli Resmi Gazete ile yayımlanıp yürürlüğe girmiş Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümlerinden özellikle istifade edilmiştir. Belirttiğimiz kapsam dahilinde tez çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Birinci bölümde; genel olarak mal rejimleri ve türleri, mal rejimi sözleşmesi, edinilmiş mallara katılma rejimine hakim olan ilkeler, söz konusu rejimde eşlerin hak ve yükümlülükleri, rejimin süresi, tasfiyesi ve buna bağlı olarak katılma alacağı ve katılma alacağı davası ve sistemin işleyişi, özel olarak paylaşmalı mal ayrılığı rejimi ve edinilmiş mallara katılma rejimi arasındaki farklar, yasal mal rejimi ve aile konutu kurumu incelenmiş ve değerlendirilmiştir. İkinci bölümde; edinilmiş mallara katılma rejiminin yürürlüğe girişi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun mal rejimlerine ilişkin hükümlerinin geçmişe etkili olarak uygulanmasının hukuka aykırı olacağına ilişkin değerlendirmeler yapılmış, kanunun var olan evlilikler, boşanma ve evliliğin iptali davalarında uygulanma şekli ve prosedürel yapısı irdelenmiş ve değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise; çalışmada tespit ettiğimiz hususlar

olarak ele alınıp buna bağlı olarak kanaatimiz sunulmuştur. Name and Surname: Mehmet Akif Yalın Field: Law Programme: Private Law Supervisor: Professor Cevdet Yavuz Degree Awarded and Date: Master - December 2004 Property regime; The participating to provided property during the marriage. ABSTRACT The equality between men and women rights and the necessary together with the legal waranty in connection with theese rights, in the course of and with the endeavour for being the member of the EU referred to Turkey, cause to make some modifications and improvements subject to the Turkish Civil legal system and code. The authorities and rights would be promoted and defined according to the new Turkish Code of Civil or the preferences that would be determined and conducted by the parties before and after the marriage. Consequently; this thesis is subject to the participating to provided property during the marriage that was adopted as the legal property regime. The basic of this thesis is composed with code; by-law and regulations and directies of legistative organs; the verdicts and awards of judical organs and provisions and articles of the new Turkish Code of Civil. The belowed thesis is formed with entrance; two parts and final parts. In entrance; the general information regarding to the property regime and the categories and varieties; the contract of property regime, the principles; the duties and obligations attributed to the parties; the period of regime; the liquidation; the participating law of suit; family residence; would be assessed and realized. In the second part; the effective and in force time of the legal property regime; the assessments and information in associated with the present marriage; the divorces and annulment of the marriage case how they would be affected when the new code is executed to the past. In the final part; the synopsis of the studies of our endeavours is presented and submitted to yours.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk