Türkiye’de yazılı basın sektöründe pazarlama karması bileşenlerinden tutundurma faaliyetleri - Yıldız, Zeynep Diriksoy (My University, 2020)
Gelişen teknoloji, hedef okur kitlesinin değişen zevk ve tercihleri, yazılı basın işletmelerinin tirajlarının düşmesine, bazı yazılı basın işletmelerinin de kapanmasına yol açmıştır. Bu nedenle diğer yazılı basın işletmeleri de aynı kaderi yaşamamak adına içinde bulunduğu maddi imkanlar dahilinde çeşitli tutundurma faaliyetleri gerçekleştirmektedirler. Bu tutundurma faaliyetleri reklam, sosyal sorumluluk, sponsorluk, promosyon, ünlü kullanımı, kişisel satış, doğrudan pazarlama ve sosyal medya faaliyetlerinden oluşmaktadır.Yazılı basın işletmeleri, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, sosyal medya uygulamalarının yoğun talep gördüğü, habere ve bilgiye bir tıkla ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir ortamda, teknolojinin getirisine ayak uydurmak zorunda kalmıştırlar. Bu nedenle de bu mecralarda yer almaya ve hedef okur kitlesine bu mecralardan ulaşıp başarılı olmaya çalışmaktadırlar. Yazılı basın işletmesi çeşitliliğinin de çok fazla olduğu bu ortamda farklılaşarak hedef okur kitlesinin dikkatini çekerek hayatta kalmak zorundadırlar.

The developing technology, the changing tastes and preferences of the target audience led to the decrease in the circulation of the print media companies and the closure of some print media companies. For this reason, other print media companies also carry out various promotion activities within the financial possibilities in order to avoid the same fate. These promotion activities consist of advertising, social responsibility, sponsorship, promotion, celebrity use, personal sales, direct marketing and social media activities.With the widespread use of the Internet, print media companies have had to keep up with the return of technology in an environment where social media applications are in high demand and news and information are so easy to reach with a click. For this reason, they try to take part in these channels and reach their target audience through these channels. In this environment, where the variety of print media companies are also very diverse, they have to survive by attracting the attention of the target audience.
Keywords: Advertisement; Basın; Celebrity Use; Direct Marketing; Doğrudan Pazarlama; Gazetecilik; Halkla İlişkiler; Journalism; Kişisel Satış; Marketing Mix; Pazarlama; Pazarlama Karması; Personal Selling; Press; Promosyon; Promotion; Promotional Activities; Public Relations; Reklam; Sales Development; Satış Geliştirme; SocialMedia Activities; SocialResponsibility; Sosyal Medya Faaliyetleri Marketing; Sosyal Sorumluluk; Sponsorluk; Sponsorship; Turkey; TutundurmaFaaliyetleri; Türkiye; Ünlü Kullanımı