TAKIM SÜREÇLERİNİN TAKIM ETKİNLİĞİ VE BAŞARISINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE HİZMET SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN FİRMALAR ÜZERİNDE BİR UYGULAMA - DÜLGER TAŞKIN, AYŞE MERAL (My University, 2020)
Takım süreçleri takımların nasıl işlediğini, kendi aralarında ve çevreleriyle nasıl iletişim kurduklarını açıklamaktadır. Dolayısıyla, bu süreçlerin anlamlandırılmasının takımların örgüt düzeyindeki yerini vurguladığı düşünülmektedir. Konuyla ilgili yazın taraması, takımların örgütsel tasarımlarda kullanımı ile ilgili çalışmaların genellikle sınırlı olduğunu, Türkiye özelinde ise bu konuda herhangi bir araştırma yapılmadığını ortaya koymuştur. Yazındaki bu boşluğu doldurmayı amaçlayan makale, örgütsel tasarım bakış açısını benimseyerek Türkiye’nin büyük şehirlerinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren çok uluslu ve yerel firmalarda Takım Çalışma Süreçleri, Takımda Kişilerarası Süreçler ve Ekip Etkinliği/Başarısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Başka bir deyişle, bu firmalarda yer alan takımların amaçlarına ulaşma, kişilerarası ilişkileri yönetme ve hem kendi hem de örgüt hedefleri açısından anlamlı bir yerde olma konularında ne aşamada olduklarını örgüt seviyesinde bir bakış açısıyla ortaya koymaktır. Veriler, 149 firmada çalışan toplam 368 orta düzey ekip üyesi ve ekip yöneticisinden toplanmıştır. Öngörülen ilişkiler hiyerarşik regresyon yöntemi ile analiz edilmiş ve sonuçlar takım süreçlerinin Takım Etkinliği/Başarısı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma bulguları, Türk hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların yapılarının gelişmiş ülkelerdekilerle neredeyse aynı düzeyde olduğunu göstermesi açısından literatürle paralellik göstermektedir. Dolayısıyla, sonuçların kuruluşları uygulanabilir bir örgütsel tasarım öğesi olarak takımları bünyelerinde daha çok bulundurmaya heveslendirebileceği düşünülmektedir.

Team processes explain how teams work, how they communicate with themselves and their surroundings. Thus, understanding these processes is thought to highlight the place of teams in organizations. Literature review has revealed that studies on the use of teams in organizational designs are generally limited and no research was conducted pertaining to this topic in Turkey. Hence, from an organizational design point of view, this endeavor aims to fill the gap in the literature by examining the relationship between Team Action Processes, Interpersonal Processes and Team Effectiveness/Performance in multinational and domestic service firms operating in Turkey. That is, from an organizational perspective, the study reveals the place of teams in terms of achieving their goals, managing interpersonal relations and being in a meaningful place regarding both their own and organizational goals. Data are collected from 368 middle-level team members and team managers in 149 teams who operate in the service industry in major cities of Turkey. The hypothesized relationships are analyzed with hierarchic regression and the results reveal that team processes have a significant effect on Team Effectiveness/Performance. As these findings are consistent with the literature, they may motivate organizations to employ teams as a viable organizational design element more frequently.
THE EFFECT OF TEAM PROCESSES ON TEAM EFFECTIVENESS AND PERFORMANCE: AN APPLICATION ON THE SERVICE SECTOR COMPANIES OPERATING IN TURKEY