Entegre yönetim sistemlerinde çok kriterli karar verme tekniklerinin kullanımına yönelik yaklaşımlar ve uygulamaları - Kuru, Ayşegül (My University, 2011)
terli Karar Verme, AHP, Electre, Vikor, Entegre Yönetim Sistemleri ÖZET Tüm fonksiyonların, süreçlerin ve faaliyetlerin birbirleriyle etkileşimli olarak yürütülmesi açısından yönetim sistemlerinin uygulanması organizasyonlarda önemlidir. Entegre yönetim sistemi yaklaşımıyla sisteminin yapılandırılması organizasyonun etkinliği ve sürekli gelişimi açısından son derece önemlidir. Çünkü Entegre Yönetim Sistemi, bütünsel bakış akışı getirerek organizasyonlara çok önemli katkı sağlar. Bu sistemler, organizasyonların iş yapış biçimine kendi amacına göre yön veren, bir takım gereklilikleri ya da bakış açılarını kapsayan, başka bir deyişle bazı faaliyetlerin daha iyi gerçekleştirilmesi için kılavuzluk eden sistemlerdir. Bu çalışma birden fazla nitel ve nicel kriter göz önüne alarak en uygun yönetim sisteminin seçilmesini amaçlamaktadır. Geleneksel yöntemler yerine, bilimsel tekniklerin kullanılması ile sonuçların daha güvenilir olmasına ve sübjektif kararlardan uzaklaşılmasına yardımcı olunmaktadır. Bu nedenle Çok-kriterli karar verme tekniklerinden AHP, ELECTRE ve VİKOR kullanılarak bu ve benzeri problemlere bilimsel anlamda çözüm önerisi sunulmaktadır. Multi-Criteria Decision Making, AHP, Electre, Vikor Integrated Management Systems

All the functions, processes and organizations in the implementation of management systems in order to undertake activities to interact with each other is important. The integrated management system approach to structuring the system in terms of organization, efficiency and continuous improvement is extremely important. Because the Integrated Management System, bringing the flow of a holistic view of organizations provides a very important contribution. These systems, according to the purpose of directing their own form of doing business organizations, a number of perspectives, including the requirements, or in other words, to guide some of the activities for the realization of better systems. In this study multiple qualitative and quantitative criteria by considering the most appropriate management system aims at the selection Instead of the traditional methods, reliability and objectivity in the results provided by the use of scientific techniques.Therefore, using multi-criteria decision making techniques, AHP, ELECTRE and VIKOR scientific sense solution to this and similar problems are presented.
Keywords: Entegre Yönetim Sistemleri