Bireysel ve sosyal farklılıkları sosyal bütünleşmeye dönüştürmede din eğitimi açısından Kur’an’ın rolü - Gürer, Banu (My University, 2007)
BİREYSEL VE SOSYAL FARKLILIKLARI SOSYAL BÜTÜNLEŞMEYE DÖNÜŞTÜRMEDE DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN KUR’AN’IN ROLÜ Tezimiz üç bölümden meydana gelmektedir: reysel farklılıklara din eğitimi bağlamında Kur’an’ın bakış açısını psikolojik bir yaklaşımla ve psikolojinin ortaya koyduğu kavramlarla zaman zaman mukayeseli olarak ele almaktadır. Buna göre Kur’an’ın bireysel farklılıklara dair kendine has yaklaşımı olup olmadığı ve bu farklılıkları nasıl kategorize edip ele aldığı ortaya konulmaya çalışılmaktadır. İkinci bölüm, din eğitimi bağlamında sosyal farklılıklara dair Kur’an’ın bakış açısını, yine sosyolojinin bugün ortaya koyduğu veri ve kavramlarla zaman zaman mukayeseli olarak ele alınmaktadır. Toplumsal farklılaşmanın dinamikleri, boyutları ve Kur’an’ın sosyal farklılaşmaya dair nasıl bir anlayış geliştirdiği bu bölümde vurgulanmaya çalışılan husustur. Üçüncü bölüm ise söz konusu farklılıkların sosyal bütünleşmeye dönüşebilmesi ve bu bütünleşme içinde işlevsel hale gelebilmesinin din eğitimi açısından Kur’an’a göre ortaya koyulan prensiplerini, yine sosyolojinin konuyla ilgili ortaya koyduğu prensipler ve kavramlar ile zaman zaman mukayeseli olarak ortaya koymaya çalışmaktadır. ROLE OF KORAN IN PROVIDING TRANSFORMATION OF INDIVIDUAL AND SOCIAL DIFFERENCES TO SOCIAL INTEGRATION FROM APPROACH OF RELIGIOUS EDUCATION The thesis has included three parts: First one has point of view of Koran from approach of religious education about individual differences by comparative perspective with psychological concepts that put forward by science of psychology. Aim of the part is to understand Koran’s own approach about individual differences and principles of Koran about them. Second part has point of view of Koran from approach of religious education about social differences by comparative perspective with sociological concepts that put forward by science of sociology. Aim of the part is to understand dynamics of process of social transformations and differences according to Koran and main approach of Koran to subject of necessity of social differences. Third one has point of view of Koran from approach of religious social differences about social integration by comparative perspective with sociological concepts. Aim of the part to understand principles of Koran for social integration from individual and social differences and principles of making them functional in social structure to provide social integration according to Koran.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Kur’an-ı Kerim_Eğitim; Sosyal Çatışma_Din Eğitimi; Sosyal Farklılık_Din Eğitimi