Siyasi parti imajının oluşmasında medyanın rolü - Sancar, Gaye Aslı (My University, 2008)
Siyasal partilerin en önemli amaçları iktidar olmak ve oy almaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için siyasal partilerin siyasal iletişimle farkındalık yaratmaları ve rakiplerinin arasından sıyrılmaları gerekmektedir. Siyasal partilerin kimlik, kültür ve liderlerinin özellikleri, siyasal parti imajını oluşturan unsurlardır. Seçmenler, bu unsurlarla ilgili bilgi ve mesajları ailelerinden, arkadaşlarından, okul - iş çevrelerinden ve kitle iletişim araçlarından alırlar. Bu kaynaklar arasında en çok kullanılan araç kitle iletişim araçlarıdır. Siyasal mesajların kamuoyuna aktarımında siyasal reklam, propaganda ve halkla ilişkiler faaliyetleri etkin rol oynarlar. Siyasal partilerin imajlarını oluşturan unsurların medyada yer alması, seçmenlerin zihninde partilerle ilgili izlenimlerin ve görüşlerin oluşmasını sağlayacaktır. Siyasal mesajları kitle iletişim araçlarının yorumuyla alan seçmenler, mesajları bu araçların istediği biçimde anlamlandırmaktadır. Kitle iletişiminde gündem oluşturma kuramının öne çıkarma ve çerçeveleme teknikleri medyanın yönlendirme etkisini desteklemektedir. Üniversite öğrencilerinin siyasal parti haberlerini aldığı kitle iletişim araçlarının araştırıldığı uygulama aşamasının sonuçları medyanın gündem oluşturma etkisini doğrulamaktadır. Bu süreçte seçmenlerin medyadan aldıkları mesajları sorgulamaları ve medya okuryazarlıklarını geliştirmeleri gerekmektedir.

THE ROLE OF THE MEDIA IN THE FORMATION OF POLITICAL PARTY IMAGE The most important aim of the political parties is to be the accession of power and to get vote. To materialize this aim, political parties need to create awareness and to get out of the competitors with political communication. The characteristics of political parties’ identities, cultures and political leaders are the components which form the image of the political party. Voters, take the information and messages about these components from their families, their friends, their environment of school or business and the mass media. Among these sources, the most used source is mass media. In the transfer of political messages to the public opinion, political advertising, propaganda and public relations activities play an important role. The media coverage of the components which constitutes political parties’ images, will make impressions and visions about political parties in voters’ minds. The voters whom take the political messages with from mass media, explain messages with the demand of these media. The techniques of priming and framing of the agenda setting theory in the mass media reinforce the orient effect of the media. The results of application stage who searched of which mass media is used by university students to take political information, confirm the agenda setting effect of media. In this process, voters must interrogate the messages taken from media and develop their media literacy.
Keywords: Kitle İletişim Araçları; Siyasal Halkla İlişkiler Siyasal Parti İmajı; Siyasal İletişim; Siyasi Partiler