Fotoğraf sanatında su altı - Aksu, Murat (My University, 2007)
Su altında fotoğraf çekme denemeleri 1850’lerde pek çok bilinmeyenlerle ve zorluklarla başladı. Zamanın kaşif ve bilimadamlarının yaptığı heyecan verici denemeler bir sonraki kuşağın iştahını kabarttı ve özellikle 1930’lu yıllarda başlayan gelişmelerle su altında yapılan fotoğraf ve film çekimlerinin sayısı giderek arttı. Günümüzde ise dijital teknoloji, dalış ekipmanlarındaki gelişmeler ve her ikisine de ulaşılabilirliğin son derece kolay olması ile her zamankinden daha çok su altı görüntüsü elde edilebilmektedir. Ancak su altı fotoğrafı her zaman özel beceriler ve çalışma gerektiren bir konudur. Temel fotoğraf bilgilerine sahip olunması edinilmesi gereken ilk yetidir. Diğer bir konu ise denizle olan yakınlık ve dalış becerilerinin geliştirilmesidir. Bu iki konu temel olarak öğrenilmesi şart olan ancak iyi bir su altı fotoğrafı çekebilmek için kesinlikle yetmeyen öğrenimlerdir. Asıl iş bunlardan sonra başlar. Her fotoğraf dalında olduğu gibi metodolojik bir çalışma, çekimlerin önceden planlanması, konunun plastik öğelerinin incelenmesi ve çekim anında temel kompozisyon kurallarının dikkate alınması (kimi yerlerde bunların yıkılması) gerekmektedir. Çekim sırasında doğru ekipmanın doğru şekilde kullanımı, doğru bakış açısı, ışığın doğru kullanımı gereklidir. Doğal olarak, su altında bunların bir kısmını değiştiremeyeceğimizden, dalışa başlarken ne yapılacağını biliyor olmamız önemlidir. Bu planlamayı yapabiliyor olmak ise, dalış noktasını tanımak, orada yaşayan canlıların türleri ve davranışları hakkında bilgili olmak, su altı şartları, ışık ve derinlik bilgilerine sahip olmak gibi bir takım ön çalışmaları gerektirmektedir. Özetle su altı fotoğrafı, sadece temel fotoğraf ve dalış bilgisi ile başarılamaz. Bu kendine has ortamın kuralları iyi öğrenilmeli ve gerekli yetenekler çok çalışılarak geliştirilmelidir. Trials to take underwater photographs started in 1850’s with many unknowns and difficulties. Exciting trials made by discoverers and scientists of that time, arose next generation’s appetite and photography and video studies increased by the help of improvements especially started to taken in 1930’s. Today more underwater images can be obtained by the help of digital technology, high quality diving equipments and both being very easy to obtain. But underwater photography is a subject that always needs special talents and work. Having the basic photography knowledge is the first ability needed. Another item is familiarity to the sea and developing diving skills. These two items mentioned are basic musts that should be learned, but they are absolutely not enough learnings to be able to take a good underwater photograph. Real work starts just after. As in every photography branch, a methodological work is needed, shots should be planned beforehand, plastic elements should be examined and basic composition rules should be taken into account (or those rules to be broken when appropriate). It is important that correct equipment is being used, correct perspective is used, light is used correctly and it is also important to know what will be done during the dive, as it won’t be possible to change some of these parameters during the dive time. In order to know these, diving point, creatures living there and their behaviors, underwater conditions, light and depth should be noted by the help of a pre-study. Especially underwater photography can not be succeeded with only basic photography and diving knowledge. This special environment’s rules should be learned well and necessary skills should be enhanced by working hard.
Keywords: Fotoğrafçılık