Mekansal beceri eğitim programının okulöncesi dönem çocuklarının becerilerine etkisi - Özdemir, Atiye Adak (My University, 2011)
Bu araştırmanın amacı Mekânsal Beceri Eğitim Programının okulöncesi çocukların mekânsal becerileri (mekânsal algı, mekânsal kavram gelişimi, zihinsel döndürme, perspektif alma) üzerindeki etkisini araştırmaktır. Oniki haftalık Mekânsal Beceri Eğitim Programının okulöncesi çocuklar üzerindeki etkisini değerlendirmek amacı ile öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İli Üsküdar İlçesinde bulunan bir anasınıfındaki otuzbir çocuk (yaş aralığı 60-67 ay) oluşturmaktadır. Veriler Mekânsal Algı Ölçeği, Bracken Temel Kavram Ölçeği ve Mekânsal Beceri Formu kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki çocuklar okulöncesi eğitim programının yanı sıra 12 haftalık bir süre içinde, haftada dört ayrı oturumluk eğitim programına katılmıştır. Her oturum Türkçe gibi etkinliklerinden bir veya bir kaçını kapsamaktadır. Kontrol grubundaki çocuklar okulöncesi eğitim programına katılmışlardır. Son-test sonuçları tüm bağımsız değişkenler için (mekânsal algı, mekânsal ve genel kavramlar, zihinde döndürme ve perspektif alma), deney grubundaki çocuklar lehine .05 düzeyinde anlamlı bir farklılık olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları Mekânsal Beceri yapılan eğitimin okulöncesi dönem çocuklarının mekânsal becerileri üzerinde olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir.

The purpose of this research was to investigate Spatial Skill Education Program and its effect preschooler' spatial skills (spatial perception, development of spatial concept, mental rotation, perspective taking). The pretest–intervention–posttest with control group design was utilized to evaluate the effectiveness of a twelve week spatial skill program on preschool children. The Spatial Skill Program served as independent variable and Spatial skills served as the dependent variables. The study group in this research constituted the thirty-one preschool children (age range 60-67 month) in a kindergarten in Üsküdar neighborhood in Istanbul. Data were collected Spatial Perception Scale, Bracken Basic Concept Scale and Spatial Skill Form. Children using in the experimental group (as well as preschool education program), participated in four separate training session per week, over a 12 week period. Each training session covered one or more activities such as play and literacy. Children in the comparison group participated in the preschool education program. Post-test result showed significant differences at the .05 alpha level favoring the experimental group for all three dependent variables (spatial perception, spatial/ general concept, mental rotation, perspective taking). Research results indicate that training with Spatial Skill Education Program can have positive effects on spatial skill of preschool children.
Keywords: Okul Öncesi Öğretim; Sosyal Beceri_Öğrenciler