Paramedik program öğrencilerinde uygulanan düzenli antrenman programının fiziksel performans ve mesleki beceriler üzerine etkisi - Şenüren, Çiğdem Özkaya (My University, 2015)
Paramedik program öğrencilerinde uygulanan düzenli antrenman programının fiziksel performans ve mesleki beceriler üzerine etkisi ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, yükseköğretim kurumunda eğitim alan ilk ve acil yardım program öğrencilerinin yapacağı düzenli antrenman programlarının, onların fiziksel performansları üzerine etkilerini, bu antrenman programlarının mesleki beceriler üzerine etkilerini ve mevcut eğitim programlarının yeterliliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya İlk ve Acil Yardım programına kayıtlı 27 öğrenci (13 deney grubu, 14 kontrol grubu) öğrenci katılmıştır. Her iki grupta 12 haftalık antrenman ncesinde ve sonrasında antropometrik, fiziksel performans ve mesleki beceri ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Deney grubunda yer alan deneklerin; Vücut Ağırlığı (VA), Vücut Kitle İndeksi (VKİ), Vücut Yağ Yüzdesi (VY%) son test değerleri ön testlere göre anlamlı olarak azalmıştır (p<0,05), sağ ve sol Pençe Kuvveti, Mekik, İlinois, Şınav ve Mekik Koşusu testlerinde ön test ve son test arasında anlamlı bir iyileşme görülmüştür (p<0,05). YDG mesleki beceri ölçümlerinde solunum desteği, EKM, şok ve toplam puanlar açısından ön test ve son testler arasında anlamlı bir iyileşme görülmüştür (p<0,05). Kontrol grubunda anlamlı bir değişim görülmemiştir. Sonuçlar: İleri yaşam desteği uygulamalarında, ilk ve acil yardım çalışanlarının dayanıklılık, çeviklik ve kuvvet özellikleri, hava yolu açıklığını sağlama, EKM ve şok uygulamalarının doğru yapılmasını etkileyen faktörlerdir. Paramedik, Fiziksel Performans, İleri Yaşam Desteği, Beden Eğitimi, İlk ve Acil Yardım The Effect Of Planned Physical Training Program On Physical Performance And Occupational Skills Of Paramedic Major Students

Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of planned training programs on first and emergency aid major students’ physical performance, occupational skills and the competence of their current education programs. Method: 27 First and Emergency Aid major students (experiment group 13, control group 14) participated to this study. Anthropometric, physical performance and occupational skills measurements made for both groups before and after the 12 weeks physical training program. Results: Experiment group showed statistically significant decrease on Body Weight (BW), Body Mass Index (BMI), Body fat percentage (BFB) at post-tests than pre-tests (p<0.05). Right and Left Grip Strength, sit-up, Ilinois, Push-up and Shuttle Run tests showed statistically significant improvements (p<0.05). Occupational skills measurements such as ventilatory support, external cardiac massage, defibrillator and shock applications and total points showed statistically significant improvements at post-tests under the effect of fatigue (UEF) (p<0.05). There was no significant differences for the control group. Discussion: First and emergency aid personnels’ endurance, agility and strength are the factors that influence their advance life support applications such as opening airway, external cardiac massage, defibrillator and shock applications. Key Words: Paramedic, Physical Performance, Advanced Life Support, Physical Education, First and Emergency Aid.
Keywords: Beden eğitimi; Fiziksel uygunluk; Spor