Amatör futbolcuların sezon içi antrenör değişikliğine yaklaşımları - Dolgun, Halil (My University, 2005)
Günümüz futbolunda başarısızlığın antrenörlere fatura edilmesi, doğal bir süreç kabul edilmekte ve çok sık karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda amatör futbolculara göre bu olguyu tetikleyen faktörlerle meydana gelen ortamın futbolcular ve takımın genel performansına yapacağı kaçınılmaz etkileri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırmamız iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk olarak 200 amatör futbolcuya özel hazırlanmış 16 soruluk bir anket uygulanmıştır. Bunlardan sekiz tanesi örneklem grubuna ait bağımsız değişkenleri belirlemek için yöneltilmiştir. Likert tarzındaki yedi tanesi ise, amatör futbolculara göre antrenör değişikliğinde etkili olan faktörlerin derecesini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Son soru ise, araştırmamıza katılmış olan amatör futbolcuların antrenör değişikliğine yönelik değerlendirmelerini içermektedir. Araştırmanın ikinci aşamasında 2003–2004 sezonunda Türkiye amatör futbol liglerinde faaliyet gösteren takımlardan 20 tanesi incelemeye alınmış ve bu takımların bir önceki sezonu kaçıncı bitirdikleri, sonraki sezonda yapmışlarsa kaç antrenörün değiştiği ve bu sezonu kaçıncı bitirdikleri araştırılmış, elde edilen veriler genel başarısıyla karşılaştırılmıştır. Verilerin çözümlenmesi aşamasında araştırmadaki bağımsız ve bağımlı değişkenlerin genel frekans ve yüzdelik dağılımları çıkarılmıştır. Tüm değişkenler için çapraz tablo, aritmetik ortalama ve standart sapma analizleri kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlerle bağımlı değişkenler arasında manidar bir ilişki olup olmadığını araştırmak için Ki-Kare analizi kullanılmıştır. İstatistiksel işlemlerin manidarlığı p<.05 düzeyinde test edilmiştir. Araştırmamıza katılmış amatör futbolculara göre antrenör değişikliğinin başlıca nedeni, yönetim kurulu ile antrenör arasında yaşanan uyumsuzluktur (X= 3.76). Amatör liglerden rast gele seçilen 20 kulüp içinden sezon ortasında antrenör değişikliğine giden iki takımın başarısında bariz bir düşüş gözlenmiştir. Sezon ortasında yapılan antrenör değişikliğinin takıma yarardan çok zarar verdiği ve bunun da futbolcular üzerinde olumsuz etki yaptığı görülmüştür. The fact that trainers are held responsible for failures in today’s football is accepted as a usual process and is very frequently encountered. In our study, the aim was revealing the inevitable effects of this environment, occurring through the triggering of this phenomenon, on amateur players as well as the performance of the team in general; according to the amateur players. Our study was performed in two stages: First, a specially designed survey containing 16 questions was applied to 200 football players of amateur level. Eight of these were asked in order to determine the independent variables belonging to the sampling group. Seven of them, which are of Likert Scale, were prepared in order to determine the factors influent on change of trainer, according to amateur football players. The last question bears the comments of the amateur football players participating in our study on the phenomenon of change of trainer. At the second phase of the study, 20 of the teams competing in the Turkish amateur football leagues in the 2003-2004 season were examined, and it was investigated at which rank these teams completed the previous season, how many trainer they changed, if any, in the subsequent season, and at which rank they have completed this season, and the collected data were compared with the general success. At the phase of data analysis, the general frequency and percentage distribution of the independent and dependent variables were acquired. For all variables, cross tabulation, arithmetic average, and standard deviation analyses were used. The Ki-Square analysis was used to investigate a possible significant association between the independent variables and the dependent variables. Significance of the statistical procedures were tested at the p<.05 level. According to amateur football players who have participated in our study, the main reason of the change is the dissension between the management board and the trainer (X= 3.76). An obvious decrease was observed in the success levels of two teams among 20 clubs randomly sampled from the amateur leagues, which changed trainers in the mid-season. It was seen that the change of trainer realized in the mid-season has harmed rather than being good for the team, and that this has had a negative impact on the football players.
Keywords: Antrenör; Beden Eğitimi ve Spor