Evaluation of dental and skeletal changes due to surgically assisted rapid maxillary expansion - Efthimiadou, Dimitra (My University, 2006)
TEZ KONU BAŞLIĞI: “Cerrahi Destekli Hizli Üstçene Genişletmesine Bağlı Dişsel Ve Iskeletsel Değişikliklerin Değerlendirilmesi” ÖZET: Bu çalışmanın amacı erişkin hastalarda zigomatikomaksiller buttress kortikotomisini takiben uygulanan cap splint hyrax ile gerçekleştirilen iskeletsel maksiller genişletmenin eğerlendirilmesi ve elde edilen sonuçların erişkin olmayan hastalarda konvansiyonel yöntem ve cap splint hyrax ile uygulanan genişletme sonuçları ile karşılaştırılmasıdır. Çalışma, erişkin hastalarda zigomatikomaksiller kortikotominin maksiller genişletmede etkili bir yöntem olup olmadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada iki grup mevcuttur. İlk grupta erişkin olmayan ve daimi dişlenmesi olan 10 hasta vardır ve bu hastalara hızlı maksiller genişletme uygulanmıstır. İkinci grupta elbilek röntgenlerine göre iskeletsel gelişimi tamamlanmış olan 10 hasta vardır. Bu gruptaki hastalara cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme uygulanmıstır. Bireyler Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Kliniği’ne başvuran hastalar arasından seçilmişlerdir. Cerrahi zigomatikomaksiller kortikotomi uygulaması Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda gerçekleştirilmiştir. Genişletme öncesi ve sonrasında alınan sefalometrik ve posteroanterior filmler ve modeller değerlendirilmiştir. Ayrıca midpalatal suturun açıldığını tespit etmek için oklüzal filmler de incelenmiştir. Cerrahi destekle yapılan maksiller genişletme ve konvansiyonel yöntemle yapılan maksiller genişletmeden sonra elde edilen dişsel ve iskeletsel sonuçlar karşılaştırıldığında maksiller iskeletsel genişletmenin erişkin bireylerde cerrahi destekli genişletme ile, erişkin olmayan bireylerde ise konvansiyonel yöntemle elde edilebildiği görülmüştür. Özellikle interjugular genişliğin cerrahi destekli genişletme uygulanan erişkin hastalarda 5mm lik önemli bir artış gösterdiği görülmüştür. Bunun yanında erişkin olmayan bireylere uygulanan konvansiyonel genişletmede elde edilen 4.5 mm lik artış miktarı da önemlidir.

TEZ KONU BAŞLIĞI : “Evaluation of Dental and Skeletal Changes Due To Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion” SUMMARY: The aim of this study is to evaluate the skeletal widening of the maxilla after zygomaticomaxillary buttress corticotomy and cap splint Hyrax expansion in mature patients, as well as, to compare these changes with the results after conventional RPE with cup splint Hyrax in immature patients. Withal the study aims to confirm that a zygomaticomaxillary buttress corticotomy in mature patients is a beneficial andeffective adjunct to maxillary expansion. The study includes two groups. The first group involves 10 immature patients in the permanent dentition and they have undergone rapid maxillary expansion. The second group involves 10 patients who according to the hand wrist x-ray are skeletally mature. These patients have undergone surgically assisted RME. They were selected from the orthodontic department’s clinic of the dental faculty of Marmara University. The surgical performance of bilateral zygomaticomaxillary buttress corticotomy took place in the Surgical Department of the Dental Faculty of Marmara University. Lateral and posteroanterior cephalograms as well as models before and after expansion were examined. Also occlusal radiographs, taken before and after treatment, were evaluated for evidence of separation of the midpalatal suture. In this study after examining and comparing the effects of the surgically assisted rapid maxillary expansion with corticotomy to zygomatic buttress and of the conventional rapid maxillary expansion with cap splint Hyrax expander, on dental and skeletal component, it can be concluded that skeletal expansion can be achieved with bilateral zygomaticomaxillary buttress corticotomy in mature patients, as we can do so with conventional rapid maxillary expansion with cap splint Hyrax in immature patients. Especially, the inter jugular width is expanded significantly 5mm after surgically assisted maxillary expansion in mature patients, whereas the 4,5mm expansion in immature patients after conventional rapid expansion is also significant.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; Ortodonti