Okul öncesi öğretmen adayları ile okul öncesi öğretmenlerinin çocukların cinsel eğitimi ile ilgili görüş ve bilgilerinin karşılaştırılması - Sandalcı, Irmak (My University, 2022)
Tarama modeline ve nitel desene uygun olarak düzenlenen bu araştırmada okul öncesi eğitim lisans programının birinci ve dördüncü sınıfında okuyan öğrenciler ile İstanbul’da görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi dönem çocuklarının cinsel eğitimine yönelik görüşleri ile bilgi düzeyleri karşılaştırılmıştır. Çalışma grubu; Marmara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim lisans programının birinci sınıfında okuyan 51, dördüncü sınıfında okuyan 63 olmak üzere toplam 114 öğretmen adayından (96 kız-18 erkek) ve İstanbul’da görev yapmakta olan 72 okul öncesi öğretmeninden (60 kadın-12 erkek) oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanmış, beş uzmanın görüşleri doğrultusunda son halini almış anket formu kullanılmıştır. Anket formundaki sorular üç başlık altında toplanabilir: 1-çalışma grubunun demografik özelliklerine ilişkin sorular, 2-çalışma grubunun okul öncesi dönem çocuklarının cinsel eğitimi ile ilgili görüşlerine yönelik sorular, 3-çalışma grubunun okul öncesi dönem çocuklarının cinsel eğitimi ile ilgili bilgilerine yönelik sorular. Soruların bir kısmı kapalı uçlu, çoğunluğu açık uçludur. Öğretmen adaylarına anket yüz yüze, öğretmenlere ise online olarak uygulanmıştır. Anketlere verilen yanıtlar nitel analiz yöntemlerinden içerik analizi ile çözümlenmiştir Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında okul öncesi dönem çocuklarının cinsel eğitimine yönelik görüşler açısından birinci sınıf ve dördüncü sınıf öğrencileri ile öğretmenler arasında önemli bir fark olmadığı görülmektedir. Bu grupların sorulara verdikleri yanıtlar, cinsel eğitim konusundaki bilgileri açısından karşılaştırıldığında özellikle ‘bilimsel açıklama içeren’ kategorisinde öğretmenler ile öğretmen adayları arasında fark saptanmıştır.

In this study, which was organized in accordance with the screening model and qualitative design, the views and knowledge levels of the first and fourth grade students of the preschool education undergraduate program and the preschool teachers working in Istanbul were compared. Working group; It consists of a total of 114 pre-service teachers (96 girls-18 boys), 51 of whom are in the first year of the Marmara University Preschool Education undergraduate program, and 63 who are in the fourth grade, and 72 pre-school teachers (60 females-12 males) working in Istanbul. In the research, a questionnaire form prepared by the researcher and finalized in line with the opinions of five experts was used as a data collection tool. The questions in the questionnaire can be grouped under three headings: 1- Questions about the demographic characteristics of the study group, 2- Questions about the opinions of the study group about the sexual education of preschool children, 3- Questions about the knowledge of the study group about the sexual education of preschool children. Some of the questions are closed- ended and most are open-ended. The questionnaire was applied to teacher candidates face to face and to teachers online. The responses to the questionnaires were analyzed by content analysis, one of the qualitative analysis methods. When the results of the research are examined, it is seen that there is no significant difference between the first and fourth grade students and teachers in terms of views on the sexual education of preschool children. When the answers given by these groups to the questions were compared in terms of their knowledge on sexual education, a difference was found between teachers and teacher candidates, especially in the category of containing scientific explanation.
Comparison of the views and knowledge of pre-school teacher candidates and preschool teachers about sexual education of children
Keywords: Cinsel Eğitim; Education; Eğitim; Okul Öncesi Öğretmen Adayları Preschool Education; Okul Öncesi Öğretmenleri; Preschool Teachers; Preschool Teachers Candidates