Katılım finans sektörünün kaynak temininde yeni yaklaşımlar ve bir model önerisi - Acar, Recep (My University, 2020)
Dünyada ve Türkiye’de katılım finans sektörünün gelişimi için son yıllarda önemli adımlar atılmıştır. Katılım finans sektörünün büyümesi için atılan bu adımların başında finansal kaynak ve ürün çeşitliliğinin sağlanması ve gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gelmektedir. Katılım finans sektöründe en fazla paya sahip olan katılım bankalarının hızlı büyüme göstermesinde bu faktörler etkili olmaktadır. Katılım bankalarının ülke ekonomisine daha fazla kaynak sağlayabilmeleri ve bankacılık sektöründeki paylarını arttırabilmeleri adına güçlü sermaye yapısına sahip olmaları gerekmektedir. Çalışmada, güncel yasal düzenlemeler ve yeni uygulamalar ışığında Türkiye’deki katılım bankalarının yurt içinden ve yurt dışından sağladıkları fon kaynakları incelenmiştir. Ayrıca yeni bir fon toplama ürünü olarak “Enflasyona Endeksli Vadeli Karz Hesabı” modeli önerisi sunulmuştur. Çalışmada, tasarruf sahiplerinin Türk Lirası cinsinden fonlarını enflasyona karşı korumayı amaçlayan enflasyona endeksli vadeli karz hesabının yapısı, işleyişi, diğer fon toplama ürünlerinden farkı, fıkhi dayanakları ve sektörde uygulanabilirliğini araştıran mülakat görüşmelerinin sonuçlarına yer verilmiştir.Enflasyona endeksli vadeli karz hesapları modelinin İslami kurallara ve katılım bankacılığı prensiplerine uygun bir şekilde hayata geçirilmesi sonucunda, katılım bankalarına uzun vadeli fon kaynağı sağlanması ve finansal sisteme girmeyen âtıl fonların ekonomiye kazandırılması beklenmektedir. Bu hesap ile milli paramıza karşı duyulan güven arttırılarak Türk Lirasının ve ülke ekonomimizin güçlenmesine katkı sağlanabilir. Bu çalışmanın sonuçları, sektör temsilcileri için politikalar önermekte, araştırmacılar için yol gösterici bir kaynak niteliği taşımaktadır.

In recent years, some important steps has been taken for the development of the participation finance sector in the world and Turkey. At the beginning of these steps taken for the growth of the participation financing sector is to provide financial resources and product diversity and to apply the necessary legal regulations. These factors have effects on the rapid growth of participation banks, which have the largest share in participation finance sector. Participation banks require having a strong capital structure in order to provide more resources to the national economy and to increase their shares in the banking sector.In this research, the sources of funds which Turkish participation banks provided from domestic and abroad were investigated in the view of such information, current legal regulations and new practices. Furthermore, a proposal for the “Inflation Indexed Loan Account” model has been presented as a new fundraising product. In this study, the results of the interviews investigating the structure of loan account which aims at protecting the Turkish Lira funds of the savers against inflation, its functioning, its difference between other fund collecting products, fiqh bases and applicability in the sector, are included.As result of having been implemented inflation indexed loan accounts model in accordance with Islamic rules and participation banking principles, it is expected that this model will provide long-term funding sources to the participation banks and passive funds which do not include in the financial system will be brought into the economy. With the help of this account, the strengthening of the Turkish Lira and the national economy can be supported by increasing the confidence in our national currency. The results of this study suggest policies for sector representatives and serve as a guiding resource for researchers.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Enflasyon; Fon Toplama; Fund Collection; Inflation; Kâr Payı; Karz Participation Finance; Katılım Bankacılığı; Katılım Finans; Loan; Participation Banking; Profit Share; Wakala Investment; Yatırım Vekâleti