CMYK renk ayrım sistemine alternatif sistemin geliştirilmesi - Tutak, Doğan (My University, 2013)
CMYK RENK AYRIM SİSTEMİNE ALTERNATİF SİSTEMİN GELİŞTİRİLMESİ CMYK olarak adlandırılan dört ana rengin basılmasıyla oluşan ve orjinal görüntüye en yakın görüntüyü elde ettiğimiz ofset baskı sistemi günümüzde en yaygın kullanılan baskı sistemdir. Basılan görüntüler teknolojinin yardımıyla ölçülebilir hale gelmiştir. Yapılan baskının görülebilir renk evreni içerisinde ne kadar alan kapladığı, görüntünün orjinale yakınlığı için önemlidir. Görüntünün orjinal resme yaklaşması için ekstra renklerin kullanıldığı çoklu renk ayrım yöntemleri geliştirilmiştir. Yapılan çalışmada; basılan görüntülerin orjinale en yakın görüntüsünün elde edilebilmesi için, farklı yöntemler denenmiştir. Mürekkep zemin densiteleri değiştirilerek, nokta kazanç değerleri değiştirilerek, CMYK mürekkeplerin pigmentasyon oranı artırılarak, yeşil, kırmızı, turuncu, mavi renkeri ekstra kullanarak dört, beş ve altı renkli baskılar yapılmıştır. Yapılan baskılar sonucunda; Zemin densite değerlerinin artması ile renk evreninin genişlediği ancak yoğun mürekkepten dolayı noktalarda genişleme olduğu bu nedenle de koyu tonlarda tram noktalarının tıkanması sonucunda detay kayıpları yaşandığı tespit edilmiştir. Nokta kazanç değerlerinin artırılması sonucunda, tüm renklerde aynı anda %50’lik nokta üzerinden yapılan 15 birimlik artışın standart renk evrenine göre renk evreninde mavi ve yeşil alanlarda genişlediği tespit edilmiştir. Pigmentasyon oranı artırılmış CMYK baskılarında renk evreninde hacimsel olarak %2.48 arttığı tespit edilmiştir. Yeşil rengin ekstra kullanıldığı beş renkli CMYK+G kombinasyonu baskılarda renk evreninde yeşil alanlarda genişlediği ve hacimsel olarak %10.5 arttığı tespit edilmiştir. altı renkli baskılarda renk evreninde genişleme gözlemlenmezken, renk evreninde daralma tespit edilmiştir.

DEVELOPING A SYTEM ALTERNATIVE TO THE SYSTEM OF CMYK COLOR SEPARATION The offset printing system which uses the printing of four basic colors called CMYK and by which we get the image closest to the original image is the most common printing system today. Due to advanced technology, printed images have become measurable. How much space the printed image occupies within color gamut is important for the image’s closeness to the original. In order for the image to get closer to the original, multiple color separation methods using extra colors have also been advanced. In the work conducted, different methods were used in an effort to obtain the image closest to original of the printed images. Various printing of four, five, and six colors were carried out by changing ink ground densities, by modifying dot gain values, by increasing the pigmentation rate of CMYK inks, and finally by using as extra the colors of green, red, orange and blue. As a result of these printings: 1.It has been seen that color gamut expanded with the increase in thesolid density values. Also, because of dense ink, certain degree of widening occurred in the dots, thereby causing detail losses in the dark tones. 2.It has been observed that when increased by %15, dot gain values increased in the green and blue fields of color gamut. 3.No increase within color gamut was detected in the CMYK printings with increased pigmentation rates. 4.On the five-color printings where green was used as extra, a great deal of increase in the green field of color gamut was observed. 5.On the six-color printings, a certain amount of contraction instead of expansion was observed in color gamut.
Keywords: Baskı Sistemleri; Kalite_Baskı; Matbaa Eğitimi; Ofset