Parkinson Hastalığı modelinde nesfatin-1’in nöronal hasar, mide-bağırsak motilitesi üzerine etkilerinin morfolojik biyokimyasal ve davranışsal olarak incelenmesi - Anıl, Damla (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 6-Hidroksidopamin (6-OHDA) enjeksiyonu sonrası substansiya nigra (SN) bölgesinde oluşan dopaminerjik nöron kaybı, nöronal hasar ve davranışsal bozuklukların nesfatin-1 nöropeptidine verdiği yanıtın araştırılmasıdır. Bu çalışma dâhilinde hayvanların nesfatin-1’e karşı verdiği biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal yanıtlar incelenip, değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; her grupta 6’şar hayvan olacak şekilde Kontrol, Nesfatin, 6-OHDA ve 6-OHDA+Nes grupları bulunmaktadır. 28 gün boyunca Nesfatin ve 6-OHDA+Nes grubundaki hayvanlara s.c. 1µg/ kg nesfatin-1 uygulanmıştır. Parkinson Hastalığı (PH) modeli oluşturulacak olan tüm hayvanların medial ön beyin demeti bölgesine 6-OHDA (5 mg/ 2.5 ml) enjeksiyonu yapılmış ve deneyin 4. haftasında hayvanlara apamorfin ile indüklenen dönme testi uygulanmıştır. Deney sonunda hayvanların kilo değişimi, lokomotor aktiviteleri, gastrik ve kolon motiliteleri değerlendirilmiş; biyokimyasal, morfolojik analizler gerçekleştirilmiş ve gruplar kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Sonuçlarımız 6-OHDA grubu sıçanlarda değişen lokomotor aktivite ve rotasyonel davranışın nesfatin-1 tedavisi ile tersine çevrildiğini göstermiştir. Kontrol grubuna göre 6-OHDA grubunda gecikme gösteren gastrik boşalma nesfatin-1 tedavisi ile azalmış olduğu görülmüş ve gecikmiş kolon motilitesinin nesfatin-1 tedavisi ile azalma eğiliminde olduğu görülmüştür. Ayrıca, beyin dokularının morfolojik değerlendirilmesinde; 6-OHDA infüzyonu yapılıp aynı zamanda nesfatin-1 ile tedavi edilmiş hayvanlarda tirozin hidroksilaz aktivitesinde artış olduğu gözlendi. Sonuçlar: Elde ettiğimiz bulguların konuyla ilgili kaynakları destekler nitelikte nesfatin-1’in nöronal hasar, apomorfin ile indüklenen dönme davranışı ve mide-bağırsak motilitesi üzerine olumlu etkileri olduğu ve ileriki çalışmalara ışık tutar nitelikte olduğunu düşünmekteyiz.

im: The purpose of this study is; Dopaminergic neuron loss in the substantia nigra area after 6-OHDA (6-Hydroxydopamine) injection, neuronal damage and behavioral disturbances are investigated in response to nesfatin-1 neuropeptide. Biochemical, physiological and behavioral responses of animals to nesfatin-1 neuropeptide were examined and evaluated. Material and Method: In study; There are 4 groups named Control, Nesfatin, 6-OHDA and 6-OHDA+Nes, which is 6 animals in each group. Unilaterally 6-OHDA-lesioned rats were treated daily with nesfatin-1 (1 µg/ kg, s.c.) for twenty-eight days. Animals were injected with 6-OHDA (5 mg / 2.5 ml) into the medial forebrain bundle of the Parkinson Disease model, and an apomorphine effective rotation test was administered to the animals at 4th weeks of the experiment. At the end of the experiment, weight alteration, locomotor activities, fecal output, gastric and colon motility were calculated, biochemical and morphological analyzes were performed in the animals and the groups were compared among themselves. Results: Our results indicated that altered locomotor activities and rotational behaviour in 6-OHDA-lesioned rats were reversed with the nesfatin-1 treatment. Gastric and colon emptying was delayed in 6-OHDA-induced rats compared to control rats, while nesfatin-1 treatment in 6-OHDA-lesioned rats reduced the delay in gastric and colon emptying. Furthermore, in the morphological evaluation of brain tissues; it was observed that the activity of tyrosine hydroxylase increased in 6-OHDA-lesioned rats treated with nesfatin-1. Conclusion: We conclude that nafsatin-1 has positive effects on neuronal damage, apomorphine-induced rotational behavior, and gastrointestinal motility, and that further work is necessary to support the relevant sources of findings.
Keywords: gastrointestinal motility; Histoloji - Embriyoloji; mide-bağırsak boşalması; Nesfatin-1; nNOS; nNOS Parkinson's Disease; Parkinson hastalığı; Tanı; Tedavi; VIP