Mimari formların 15.-19. yüzyıl anadolu ilmeli dokumalarına etkileri - Kaçar, Öznil Seda (My University, 2011)
Türkler, sanatın birçok dalında önemli katkıları olan bir millettir. Dünya medeniyetleri içinde, halı sanatının ve mimarinin gelişmesinde oynadıkları rol yadsınamaz boyutlardadır.Yapmış olduğumuz bu araştırmada öncelikle Türklerde ilmeli dokumacılığın genel hatlarını irdeleyerek, araştırma aralığımız olan 15 ve 19. yüzyıllar arasındaki mimari tarihi ve gelişim sürecini açıklamaya çalıştık. Bundan sonraki bölümde ise, ilmeli dokumaların bir türü olan seccadeleri ele alarak, bunlar üzerinde gördüğümüz mimari formların bir listesini oluşturma yoluna gittik.Seccadelerde görmüş olduğumuz, mimari formlardan esinlenilerek dokunmuş olan motifleri belirledikten sonra, söz konusu mimari yapı öğelerini ve mimarideki önemlerini açıkladık.Son bölümde ise, konunun özünü oluşturan mimari motifleri, mimari formlarla karşılaştırarak, isimlendirmeye çalıştık.Bu konuyu araştırmamızın sebebi, 15 ve 19. yüzyıllar arasındaki, seccade tipi Anadolu ilmeli dokumalarının, mimari formalardan türetilmiş motiflerle bezenmiş olduğunu vurgulamak ve bu motiflerle mimari formlar arasındaki benzerlikleri belgelemektir.Turks are a nation who have important contributions in many branches of art. The role they play within World civilizations is in undeniable size,especialy in the development of carpet art and architecture.In this research we have done in the province of Turkey should first examine the general lines of weaving,we tried to explain the research with our range between 15. and 19. centuries the historical and architectural development process. In The next section, the knoting which is a type of woven rug ,we tried to address the list of architectural forms which take place on them.We've seen in prayer rugs architectural forms inspired motifs woven after determining the importance of architecture and importance that architectural elements have made.In the last chapter, the subject creates the essence of architectural motifs,comparing with architectural forms we tryed to name them.This is because the subject of our research, between 15. and 19. centuries Anatolian rug type of weaving, has been decorated with motifs derived from the architectural form to emphasize similarities between architectural form and these motives.
Keywords: El Sanatları; Halı Sanatı; Tekstil_Anadolu Dokumaları