Şirket birleşmelerini çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma - Seller, Esra (My University, 2009)
rket Birleşmeleri, İş Tatmini ÖZET ŞİRKET BİRLEŞMELERİNİN ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Gerçekleştirilen şirket birleşmelerinin büyük bir kısmı, finansal amaçlara aşırı odaklanma ve insan faktörünün ihmal edilmesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Şirket birleşmelerinin başarısında önemli bir rol oynayan çalışanların iş tatminlerinin birleşmelerden nasıl etkilendiği bu tezin temel konusudur. Bu kapsamda öncelikli olarak teorik çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra şirket birleşmelerinin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisini incelemek üzere finans sektöründe gerçekleştirilen bir devralma yolu ile birleşme örneği incelenmiştir. Bu örnekte birleşmeye taraf olan iki şirket çalışanlarının iş tatminleri birleşme öncesi ve birleşme sonrası ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca her iki şirket çalışanlarının birleşme öncesinde ve birleşme sonrasında iş tatminleri arasında bir farklılık olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda; devralan şirket çalışanlarının birleşme öncesi ve birleşme sonrası iş tatminleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Aynı şekilde devralınan şirket çalışanlarının birleşme öncesi ve birleşme sonrası iş tatminleri arasında da anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Ayrıca her iki şirket çalışanlarının iş tatminleri, birleşme öncesi ve birleşme sonrasında birbirleri ile karşılaştırılmış, sonuç olarak hem birleşme öncesinde hem de birleşme sonrasında iki şirket çalışanlarının iş tatminleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır.Genel olarak birleşme sonrasında, devralan şirket çalışanlarının iş tatminlerinin öncesine göre düştüğü, devralınan şirket çalışanlarının iş tatminlerinin ise öncesine göre arttığı görülmüştür. Bu bağlamda çalışmanın araştırma kısmında iki şirket çalışanlarının iş tatminleri arasındaki farklılıkların nedenleri üzerinde durulmuş ve önerilere yer verilmiştir. Mergers, Job Satisfaction

A RESEARCH UPON MERGERS EFFECTS FOR JOB SATISFACTION OF EMPLOYEES The most part of the mergers have failed because of the focusing excessively to financial goals and neglecting the human factor. The main subject of this thesis is how the job satisfaction of the employees is effected who plays an important role the success of merging. In this context, it is primarily formed theoretical frame. Then, a sample acquisition case from finance sector was analyzed to show the effect of mergers on the employee’s job satisfaction. In this sample, the job satisfactions of both company employees were compared before and after the acquisition. In addition to that, it was searched that is there a difference between job satisfactions of both company employees after and before the acquisition, or not. At the result of the search, it is stated that the job satisfactions of the employees have significant differences between before and after the acquisition. Similarly, the job satisfactions of the acquired company employees shows differences before and after of the acquisition. In general, it was monitored that the job satisfactions of the taker company employees compared to before. On the other hand, the job satisfactions of the acquired company employees arise after the acquisition. So, it was emphasis on that the causes of the differences between both company employees job satisfactions and some suggestions was taken place in the research part of the case study.
Keywords: İş Tatmini; Personel Yönetimi; Şirket Birleşmeleri