Uluslararası haber ajanslarından Reuters’a göre karabağ sorunu - Özerinç, Sedat Bora (My University, 2008)
Karabağ Sorunu, 18. yüzyılda Rusya’nın Kafkasya’da genişleme planlarının bir parçası olarak bölgede istila ettiği yerlere Ermeni nüfusu yerleştirmesiyle başlamıştır. 19. yüzyılda bölgeyi işgal eden Ruslar, aşamalı olarak bu nüfus politikasını gerçekleştirmişler ve bölgede, özellikle de Karadağ’da Ermenilerin çoğunlukta olmasını sağlamışlardır. Bu politika Sovyet döneminde de sürdürülmüş, nihayet SSCB’nin son lideri Mikhail Gorbaçov’un “Glasnost ve Perestroyka” politikasının yarattığı özgürlük ortamından geniş ölçüde yararlanan Ermeniler, bölge üzerindeki taleplerini seslendirmeye başlamışlardır. Bu da Karabağ Savaşı’na yol açan olayların başlangıç noktasını teşkil etmiştir. Bu çalışma, SSCB’nin son yıllarında Karabağ Sorunu’nun ortaya çıkışını ve sonrasında Karabağ Savaşı’na kadar uzanan olayların gelişimini Batı haber ajanslarının (Reuters, Associated Press, Agence France-Presse ve BBC) ortaya koyduğu birincil kaynaklara dayanarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Karabağ, Azerbaycan, Ermenistan, SSCB, Karabağ Savaşı, Etnik Temizlik.

The Karabakh Problem started with Russia making Armenians immigrate to and settle in places in the Caucasian region that Russia invaded as a part of its plans for expanding in Caucasia. Completing the invasion of the region in the 19th century, the Russians gradually fulfilled this demographic policy and materialized an Armenian majority in the region, especially in Karabakh. This policy continued during the Soviet era, and finally the Armenians, who largely benefited from “Glasnost and Perestroika” policy of Mikhail Gorbachev, the last leader of the USSR, began to voice their territorial demands on Karabakh region. This was the starting of events which led to Karabakh War. The purpose of this study is to examine the emergence of the Karabakh Problem and the evolution of events which led to Karabakh War according to primary sources provided by Western news agencies (Reuters, Associated Press, Agence France-Presse and BBC). Key Words: Karabakh, Azerbaijan, Armenia, USSR, Karabakh War, Ethnic Cleansing.
Keywords: Basın; Genel Türk Tarihi; Karabağ Sorunu